Stäng

Senaste nytt från Runacademy

Vad är en hälsosam kost?

Publicerad

Du kan läsa om olika kosttips hit och dit som gör att man lätt blir förvirrad. Men egentligen är det inte så komplicerat. Med en varierad och balanserad kost med mycket frukt och grönsaker så kommer du långt. Här får du några enkla och konkreta tips att tänka på för att få en hälsosam livsstil!

härlig frukosttallrik med frukt

Vi på Runacademy tror inte på extrema och stränga dieter. Vi tror istället på att hitta en balans som håller i längden. Att gå på konstiga dieter blir inte ett vinnande koncept i längden och är inte heller särskilt hälsosamt. Ofta leder snabba dieter till en snabb viktminskning, men så fort man ”tröttnar” och kommer tillbaka till sina gamla vanor så går man upp i vikt. I många fall väger man mer efter dieten än innan. Tränar man dessutom hårt och vill prestera på topp så kan man inte utesluta vissa makronäringsämnen som till exempel kolhydrater. Att gå på konstiga dieter är då inte ett vinnande koncept.

Kost är dessutom så mycket mer än bara mat. Det är en livsstil, det är glädje, det är känslor och det är näring. Vi tycker däremot inte att kost ska vara förknippat med ångest och dåligt samvete. Istället för konstiga dieter handlar allt om att hitta en balans som fungerar för dig. Ibland måste man få unna sig sötsaker men inte varje dag. I grunden gäller det att äta varierat med mycket grönsaker, långsamma kolhydrater och en bra proteinkälla.

Regelbundenhet är viktigast

Det absolut viktigaste när man pratar om en sund kosthållning är att hitta en regelbundenhet som håller i längden. I det stora hela spelar det inte så stor roll vad du äter under en vecka, eller inte ens under några månader. Utan det som spelar roll är vad du äter under en längre tid, alltså vad du äter under flera år. Se till att du därför hittar en sund kosthållning som du kan hålla fast vid i längden.

Bli inte för extrem

Det är så vanligt att det antingen är allt eller inget. Antingen tränar man stenhårt och äter enbart sallad eller så tränar man ingenting och struntar helt i vad man äter. Ingenting av detta är sunt i längden. Det gäller istället att hitta en balans mellan det goda och nyttiga.

Ät inte för lite

Hälsa är idag oftast förknippat med att banta. När det skrivs om kost i tidningar så är det nästan alltid i samband med viktminskning. Men om du tränar mycket och samtidigt går på dessa bantningsråd så får du troligtvis i dig alldeles för lite. Tränar du mycket behöver kroppen energi. Att enbart äta sallad till lunch är ingen ordentlig måltid. Ät riktig mat och glöm inte mellanmålen.

Krångla inte till det för mycket

Du kan läsa om olika kosttips hit och dit som gör att man lätt blir förvirrad. Men egentligen är det inte så komplicerat. Med en varierad och balanserad kost med mycket frukt och grönsaker så kommer du långt. Svårare än så behöver det inte vara.

Våga unna dig sötsaker

Att aldrig unna sig en sötsak, choklad eller något extra gott mår ingen särskilt bra av. Det söta ger oss även belöningskickar som vi mår bra av. Att aldrig belöna oss själva blir därför destruktivt och tråkigt i längden. Oftast leder det enbart till ångest och dåligt samvete om man sedan tar något som är ”förbjudet” och det mår ingen bra av. Se till att unna dig i lagom måtta och se till att då också njuta fullt ut.

Fördjupa dig mer inom Kost och näringslära

Kosten har stor betydelse för din prestation och hälsa. I vår kunskapsbank som är tillgänglig för Runacademys medlemmar ger vi tips på hur du får en sund och hälsosam kosthållning. Alla kosttips kommer från Petra Kindlund som är näringsfysiolog (Kandidatexamen från Karolinska) och expert på kost och näringslära. Är du inte medlem men vill läsa artiklarna, klicka här.

I vår Kunskapsbank finns även många andra artiklar inom träningslära, träningsplanering, styrketräning, löparskador, löpteknik, mental träning med mera. Med hjälp av vår kunskapsbank får du inspiration och ny kunskap som gör hemmaträningen roligare!


Kommentarer avstängda.