April 05, 2019
Petra Kindlund

På veckans intervallpass springer vi blandade intervaller där vi får testa på att springa i olika tempon. Men vad är egentligen fördelen med intervaller? Här ger vi dig svaren!

Vad är intervallträning?

Intervaller innebär att vi blandar löpning i olika tempon med vila. Vilan kan antingen vara ståvila eller joggvila. Tanken att intervallerna ska gå i ett högre tempo än vad kroppen är van vid. På så sätt pressar vi hjärtat och kroppens övriga system att göra anpassningar som gör att vi bättre kan hantera att springa i ett högre tempo.

Varför är det så bra att springa intervaller?
Intervaller är det mest effektiva träningsformen för att höja prestationsförmågan i löpningen och få en bättre kondition. Förutom att vi får en bättre kondition så tränar vi upp vår fartkänsla och löpteknik.

Vad ska man tänka på som nybörjare och ska springa intervaller?
För dig som är nybörjare inom löpning är det viktigt att du först vänjer kroppen vid löpningen innan du ökar tempot på intervallerna. Du som är nybörjare ska därför jogga i ett behagligt tempo på intervallerna under de första veckorna. Intervallerna kommer ha effekt ändå fast du inte pushar dig själv i ett så hårt.

Kan man springa intervaller varje dag?
Intervaller är mer krävande för kroppen än en lätt joggingrunda. Därför är det viktigt att låta kroppen återhämta sig ordentligt efter passet. Är du nybörjare ska du inte springa varje dag så därför får du gärna vila helt dagen efter du sprungit dina jogg-intervaller. Är du van löpare kan du köra alternativ träning så som crosstrainer, cykel eller en lättare distansrunda dagen efter ett intervallpass.

Under terminen kommer vi att bjuda på många roliga intervallpass så att du kommer förbättra din konditon, fartkänsla och löpteknik! Visst är intervaller jobbiga att springa, men när man märker vilka resultat de ger så är det helt klart värt det. Och att springa intervallerna tillsammans med peppande ledare och medlöpare kommer att göra det så mycket enklare – eller vad säger ni?

Bilder från onsdagens och torsdagens träningar

Huddinge

Borås

Skövde

Halmstad

Bollnäs

Hammarbysjöstad

Örebro

Södermalm

Piteå

Östhammar

Tumba

Borlänge

Norrköping

Sundsvall

Sandviken

Göteborg Skatås

Farsta

Lund

Kalmar

Comments are closed.

Bloggarkiv:
Fler inlägg från bloggen: