Stäng

Runacademys blogg

Här är fördelarna med intervallträning

Publicerad

I våra löpargrupper springer vi varje vecka olika intervaller där vi får testa på att springa i olika tempon. Men vad är egentligen fördelen med intervaller för löpare? Här ger vi dig svaren!

En grupp med löpare som springer intervaller.

Intervaller innebär att vi blandar löpning i olika tempon med vila. Vilan kan antingen vara ståvila eller joggvila. Tanken är att intervallerna ska gå i ett högre tempo än vad kroppen är van vid. På så sätt pressar vi hjärtat och kroppens övriga system att göra anpassningar som gör att vi bättre kan hantera att springa i ett högre tempo.

6 fördelar med intervaller:

– Du håller ett högre tempo än vanligt, vilket gör att musklerna vänjer sig vid att springa snabbare.
– Intervallträning har visat sig vara den mest effektiva träningsformen för att förbättra syreupptagningsförmågan (konditionen).
– Intervaller är tidseffektivt. Har du svårt att hinna med träningen passar intervallträning perfekt.
– Din träning blir mer varierad. Du kan springa en mängd olika intervaller och på så sätt få mer variation i din träning.
– Alla kan springa intervaller! Det spelar ingen roll hur gammal du är eller hur mycket du har sprungit tidigare.
– Känslan efteråt är underbar! Det finns inte mycket som slår känslan efter ett tufft intervallpass, då brukar man vara riktigt nöjd!

Kille springer intervaller.

Att tänka på när man springer intervaller:

Det man däremot ska tänka på, är att riktigt tuffa intervaller sliter hårdare på kroppen. Efter ett hårt pass är det därför extra viktigt att tänka på återhämtningen. Här är några tips att tänka på efter att du kört ett hårt pass:

– Se till att du joggar ner efteråt

När du kört väldigt hårda intervaller så ska du inte tvärt avsluta efter sista intervallen. Kroppen måste få chans att varva ner efteråt så att man också får ur sig mjölksyran och kommer ner i puls. Efter den sista intervallen ska du alltid avsluta med 5-10 minuters nedjogg. Det ska vara väldigt långsam jogg och gärna i ett tempo så att du skulle kunna gå.

– Få i dig något att äta

Direkt efter ett hårt pass är kroppen slut på energi och i ett nedbrytande stadie. För att stoppa denna nedbrytning är det viktigt att inom 30 minuter få i sig något att äta. Helst ska det vara både i form av snabba kolhydrater och protein. Du kan t.ex. äta en banan och keso, en smörgås, juice och ett ägg, gainomax eller något liknande.

– Prioritera sömnen

Efter ett tufft pass så är det extra viktigt att sova bra för att påskynda återhämtning och minska sjukdomsrisken.

– Ta det lugnt med träningen dagen efter

Har du kört ett hårt pass så måste kroppen få chans att vila. Det dummaste du då kan göra är att köra ett hårt pass igen direkt dagen efter. Risken är att du då bara bryter ned kroppen. Träning bryter nämligen ned kroppen medan det är vila som bygger upp. Istället är det bättre att enbart köra något återhämtande pass som en promenad, lätt joggingtur, simning, yoga eller liknande. Men det är dumt att köra två intervallpass direkt efter varandra!

Träna intervaller i grupp

Det är många som har svårt att köra intervaller själv. Det blir lätt att man håller ett långsammare tempo än om man kör tillsammans med andra i grupp. Det är därför våra löpargrupper är så bra, då får man köra intervallpass en gång i veckan. Häng gärna med i våra löpargrupper!


Kommentarer avstängda.