Stäng

Runacademys blogg

Vad är smärta och vad ska man göra?

Publicerad

Smärta och skada kan uppstå när du utsätter en vävnad för mer belastning än vad den kan klara av. Det kan hända när man har ökat träningen för snabbt, tränat för ensidigt, sprungit för mycket på asfalt eller tränat för hårt. Om muskler, leder och ligament inte är tränade för den belastningen så kan det hända att en inflammation sätter sig på muskelfibrer, i senorna eller i ligamenten. Skador kan också uppkomma akut vid ett specifikt trauma när man utsätter muskler eller leder för ett specifikt krav som de inte klarar av.

tjej har ont i foten

Här är 3 tidiga varningstecken när du riskerar att drabbas av en överbelastningsskada:
1) Du känner av smärta i ett område i början på löpturen, men när du blir varm så försvinner smärtan. När du sedan blir kall gör det ont igen.
2) Du är stel och har extra ont på morgonen när du vaknar i området. Smärtan minskar under dagen.
3) Smärtan blir sakta värre och värre för varje pass du kör. Fortsätter du att springa trots smärta, kan det orsaka en långvarig, och i värsta fall, kronisk skada.

Men vad är då smärta?
Smärta är en signal som signalerar till hjärnan att en påverkan utgör ett hot mot kroppen och att vi behöver skydda oss. Det är en livsviktig funktion som gör att vi undviker sådant som kan skada oss. I hela kroppen finns receptorer så kallade nociceptorer som hela tiden skickar signaler genom ryggmärgen, upp till hjärnan. Det är sedan hjärnan som avgör om detta är ett hot eller inte och smärtupplevelsen tar form. Allt detta sker hela tiden utan ditt medvetande. Det förklarar att man ibland först i efterhand ser att man skadat sig på ett sätt och det borde gjort ont, men att man var uppmärksam på annat som gjorde smärtupplevelsen mindre.

Vår upplevelse av smärta är därför väldigt individuell. Den påverkas av hur vi mår i övrigt i livet; sömn, oro och även tidigare erfarenheter spelar roll för din smärtupplevelse. Det är viktig att alltid komma ihåg att lyssna på signalerna för att de signalerar att vi måste sluta med en aktivitet eller göra den annorlunda för att bibehålla hälsa och funktion.

Vad ska jag göra om jag börjar få ont någonstans?
Känner du smärta någonstans i samband med löpning utan att ett specifikt trauma har uppstått är det viktigt att du tar detta på allvar. Smärtan kommer inte försvinna och fortsätter du löpträna som du gör finns det risk att du gör skadan värre, smärtan kan öka och det blir en längre rehabiliteringstid.

När du upplever smärta under, eller efter, ett löppass är det viktigt att du vilar ifrån löpningen. Du kan hålla igång med alternativa träningsformer såsom cykling, simning, promenader, crosstrainer och styrketräning så länge det kan utföras smärtfritt. Cirkulation påskyndar läkningsprocessen. Sedan efter några dagar (3–5 dagar) kan du prova att springa igen (om du är smärtfri) ett lättare pass på 15–20 min. Upplever du ingen smärta efter det kan du successivt öka upp löpbelastningen igen.

Om du fortfarande har ont efter passet, eller om smärtan efter några pass kommer tillbaka, är det viktigt att du söker professionell hjälp från antingen en fysioterapeut eller naprapat. Den personen kan hjälpa dig med diagnos, specifika råd och övningar för att du snart igen ska kunna springa smärtfritt. Viktigt att komma ihåg är att om smärtan inte förbättras inom fem dagar ska du alltid söka vård. Det är bättre att söka vård tidigt än att avvakta och riskera att skadan blir långvarig.

Vill du lära dig mer om skador och andra idrottsrelaterade ämnen? Logga in och titta in i vår kunskapsbank. Här finns många intressanta artiklar för alla medlemmar.


Kommentarer avstängda.