Mars 07, 2019
Petra Kindlund

Vill du utvecklas som löpare och känna att du både blir starkare och snabbare? Då är det framförallt två saker att tänka på som är extra viktig.

För det första så behöver du få kontinuitet i din träning och redan här brukar många motionärer göra det största misstaget. Det är nämligen väldigt vanligt att man är periodare och kör stenhårt i några veckor följt av veckor utan någon träning alls. 

Tyvärr brukar det inte ge så mycket resultat att enbart träna i perioder eftersom vilan kommer göra att du tappar det du ändå hunnit att träna upp. När du sedan kör väldigt mycket intensivare och hårdare under enbart några veckor är risken stor att kroppen inte hinner återhämta sig och ta till sig av träningen.

Istället för att vara periodare är det därför bättre att vara realistisk i sin träning. Det kanske enbart är hållbart under någon vecka att träna 5-6 dagar i veckan men desto mer hållbart med 3 pass. Fokusera då på att köra tre pass i veckan och gör det då varje vecka.

Ett annat vanligt fel många motionärer gör är att man inte varierar träningen tillräckligt. Det är väldigt vanligt att man alltid kör samma runda i samma tempo. Tyvärr kommer du inte bli bättre om du alltid kör samma sak. Kroppen anpassar sig bara efter det du den utsätter dig för. Om du vill bli bättre måste du utmana dig på ett nytt sätt. Det kan du göra genom att köra intervaller, längre pass eller att du börjar träna oftare. Men om du alltid kör samma sak så kommer kroppen enbart bli bra på att springa den rundan i just det tempot som du håller.

Vill du lära dig mer om hur träningen kan varieras? Då borde du hänga med i våra löpargrupper som startar under vecka 12. Under hela våren kommer du att få testa på många olika typer av löppass som kommer göra löpningen mycket roligare samtidigt som du blir en bättre löpare!

Lycka till nu med löpningen och se till att träningen blir regelbunden och varierad.

Comments are closed.

Bloggarkiv:
Fler inlägg från bloggen: