Stäng

Runacademys blogg

Vad ska du tänka på när du lär dig ny löpteknik?

Publicerad

Den här veckan har våra deltagare i löpargrupperna fått jobba med sin löpteknik. Här kommer några tips att tänka på när du börjar öva in en ny löpteknik. 

1) Starta successivt
När man börjar med nya rörelser som kroppen inte är van vid så gäller det att starta försiktigt och öka belastningen successivt. När du springer på ett annat sätt så kommer nämligen andra muskler att få jobba som kroppen inte är van vid. Framförallt så kan du känna att det tar mer i vaderna. Det är därför väldigt viktigt att du ökar successivt med träningen och att du inte kör lika ofta och lika många turer med den nya tekniken som du brukar. Det är bättre att du springer kortare turer eller att du under ett pass fokuserar lite extra på tekniken under några delar av turen. Om vaderna känns väldigt trötta och stumma har du troligtvis gått på lite för hårt och då är det viktigt att lyssna på kroppen och inte forcera framåt för mycket. Första två veckorna är det viktigt att vara extra försiktig.

2) Sänk tempot och fokusera på tekniken
När du ska lära dig en ny teknik så är det mycket bättre att du sänker tempot och gör rätt än att du springer snabbt och fel. Om du på träning pressar dig hårt så är det svårt att tänka på tekniken och kroppen faller tillbaka i sitt vanliga mönster.

3) Nöt den nya tekniken
För att få in den nya tekniken så måste du ofta tänka på hur du springer. Så fort du glömmer att tänka på hållningen så kommer du att tappa den. De första två veckorna ska du helst tänka på tekniken på alla pass även om du kanske inte gör det under hela passet. Det är viktigt för att tekniken ska sätta sig i muskelminnet och på sikt sitta där mer naturligt utan att du inte behöver tänka på det lika mycket. Om du joggar en tur på 40 min så kan du dela upp det och under 5 min tänka extra på tekniken och göra det under 3 tillfällen under löpturen. Du behöver dock inte springa fortare utan håll samma tempo. Tillslut kommer du inte behöva tänka lika mycket på tekniken utan den kommer av sig själv. Ha tålamod.

3) Komplettera träningen med styrketräningen
För att orka hålla upp löpsteget under en längre sträcka så gäller det att ha styrka i musklerna som klarar av det. Framförallt är det viktigt att vara stark i bålen, vader, höfter och baksida lår. På vår medlemssida hittar du mängder av olika styrkeprogram på vår träningsbank och varje månad lägger vi upp ett nytt månadens styrkepass. Det är bra att du får in minst ett styrkepass i veckan.

4) Höj farten försiktigt
När du känner att tekniken börjar sätta sig mer naturligt och du inte får lika mycket träningsvärk av att springa på det nya sättet så kan du börja att springa med något högre fart. Låt det gå minst en vecka innan du börjar med någon form av intervaller. Även om du kör i ett hårdare tempo så är det viktigt att hålla igen något för att orka bibehålla ett bra löpsteg. Tänk hela tiden på hållningen, armarna, benen, lutningen och så vidare. Även om du ökar tempot något så är det viktigare att du tänker teknik före tider och fart.

5) Räkna med minst tre veckor
För att ändra sin löpteknik så får du räkna med minst tre veckors övning innan det börjar att sätta sig naturligt och då gäller det att du även jobbar med tekniken flera gånger i veckan. Löpteknik är något som du sedan alltid måste jobba med och du blir aldrig fullärd. Vi rekommenderar att du därför fortsätter att köra löpteknikövningar minst en gång i veckan även efter den första perioden på tre veckor.

Lycka till med din teknikträning! På vår medlemssida och i vår kunskapsbank hittar du många bra träningspass och tips som förbättrar din löpteknik.


Kommentarer avstängda.