Senaste nytt från Runacademy:

Oktober 28, 2020

Vi går mot mörkare tider och det gör att det kan göra att det blir svårare att ta sig ut om kvällarna. Att springa i skogen kan då kännas som en omöjlighet. Men med hjälp av en pannlampa så är det fortfarande möjligt att ta sig ut i skogen trots mörkret. Här ger vi tips på hur du vågar att trotsa mörkret i skogen!

Med hjälp av pannlampa kan du springa överallt
Med hjälp av en pannlampa kommer du få mycket bättre ljus som gör att du känner dig tryggare. På vissa ställen kan det ibland vara dålig belysning och då hjälper verkligen en pannlampa. Extra häftigt är det att ta sig ut i skogen med en pannlampa på huvudet. Att springa med pannlampa i skogen är en upplevelse i sig och ger löpningen en ny dimesion. Med en bra pannlampa så lyser du upp skogen och det kommer inte vara några problem att ta sig över rötter och stenar. Se bara till att pannlampan är fulladdat innan du tar dig ut så att du inte riskerar att den släcks när du är mitt ute i skogen.

Det är du som skapar dina egna rädslor
Det är många som är rädda för att springa i mörkret. Det man ska komma ihåg är att det oftast är dina egna tankar och föreställningar som du är mest rädd för. När det blir mörkt är det lätt att inbilla sig saker och en liten fågel kan lätt se ut som ett monster. Det gäller att försöka tänka logiskt och lära sig hantera sina rädslor. Mörkret i sig behöver inte innebära att det faktiskt är farligare.

Prova springa efter reflexer
Det roligaste med att springa med pannlampa i skogen är att följa en reflexslinga. Reflexerna gör att det lyses upp ytterligare och det gör att man känner sig ännu tryggare. Det finns redan på vissa motionsområden färdiga reflexslingor. Ett tips är annars att bygga en egen reflexslinga med hjälp av reflextejp. Att bara göra en slinga på en kilometer som man kan springa flera varv på gör att det blir häftigt och att man känner sig tryggare.

Mörkret gör att du känner dig snabbare
När man har lärt sig att acceptera mörkret så kommer du se tjusningen av att springa i skogen i mörkret. Du får en helt annan löpkänsla när du springer i mörker än i dagsljus och det känns rent av som man flyger fram.

Spring korta intervaller om du är otrygg
Om du har svårt för att ta dig ut själv i mörkret  så är ett tips att prova på intervaller. På dessa intervaller håller du dig i samma område och enbart springer fram och tillbaka på stigarna. Du kan då utgå ifrån en plats där du känner dig trygg och där det finns fyra stigar åt olika riktningar. Spring då 30 sekunder på en stig och vila sedan i 15 sekunder. Spring sedan tillbaka till din trygga plats där du startade. Fortsätt sedan att göra så åt varje håll till du har gjort alla riktningar och därmed totalt 8 intervaller. Du kan sedan upprepa detta 2-3 varv, vilket kommer att ge en ordentlig genomkörare. På detta sätt får du spinga i skogen men behöver inte vara rädd för att komma vilse och du kommer inte heller springa så långt bort från där du känner dig trygg.

Glöm inte att ta på dig reflexer!
Även om du inte möter någon direkt trafik i skogen så är det viktigt att synas ordentligt. Oftast behöver man ta sig förbi någon väg innan man kommer till skogen och då är det viktigt att synas. Du kan även möta någon annan ute i skogen och för att inte skrämma den personen så är det en fördel att den personen också ser dig. Använd därför helst en reflexväst även när du springer enbart i skogen.

Ta sällskap
Om du tycker det är läskigt att springa själv i mörkret så kan det vara smart att ta sällskap. Tillsammans med någon annan så blir mörkret mycket mindre läskigt. Ett tips om du vill ha sällskap i vinter är att hänga med i Winter Camp som är våra löpargrupper som vi kör i vinter.

 

Comments are closed.

Fler inlägg:
Bloggarkiv: