Ledare Kiruna

Hans Kiruna

Hans Turtola

Hans började med löpträning 1995 efter att ha avslutat 8 års ungdomshockey. Han gillade då direkt friheten och enkelheten i att själv kunna välja sina vägar i träningen och se konkreta resultat av den. Från början var löpningen en kompletterande del till draghundskörning, men med tiden övergick det mer och mer till att helt fokusera på löpningen. I samband med landslagsuppdrag och militärtjänstgöring väcktes tankarna kring olika träningsupplägg vilket var drivande i hans träningsmotivation.

Under åren 2000-2010 var det fullt fokus på löpning, därefter längdskidåkning, och nu igen de senaste åren har fokus legat på löpningen. Hans känner fortfarande glädjen av att prestera men idag är det oftare känslan av det mentala spelet i samband med tävlingar som är det intressanta, i kombination med att hitta nya upplevelser och vägar för att uppnå glädjen med träning. Han tävlar på de flesta distanser och gillar variationen som tävlingar kan erbjuda i form av olika terräng, banprofil och deltagarmängd.

“Jag vill se fler hitta glädjen med löpning och oavsett egen nivå se framsteg med sin egen träning och att gemenskapen ska vara drivkraften!” 


Kristian Poromaa

Kristian brinner för träning och vill sprida den glädjen till andra. Löpningen har tidigare varit ett komplement till skidåkningen men har sedan några år tillbaka sprungit allt mer. Det han gillar allra mest är flerdagarslöpning på fjället med bara lätt packning.Det har även blivit ett antal lopp för Kristian, från halvmaraton upp till Ultravasan på 90 km där han har placerat sig fint. Han har gått grundutbildningar som tränare inom både handboll och längdskidåkning vilket han har hållit träningar både för vuxna och barn.

“Det bästa är att få hjälpa folk att våga ta steget och börja springa!”  


Frida Lind-Oja

Frida har alltid haft ett stort intresse för träning. Hon har tränat och tävlat i redskapsgymnastik i sin ungdom men sedan gått över till löpning och längdskidåkning. Löpträningen har alltid funnits med i hennes liv och hon gillar enkelheten, frihetskänslan och variationen som löpningen ger. Det finns alltid nya varianter på träningspass och ny terräng att utforska. Helst springer hon på fjället och gärna i obanad terräng och med många höjdmeter. Frida föredrar även tävlingar i fjällmiljö och det har blivit några pallplaceringar på BAMM (Björkliden Arctic Mountain Marathon) och KEX (Kiruna Extrem). Frida har gått tränarutbildningar inom både redskapsgymnastik och längdskidåkning samt är utbildad löpcoach. Hon har mycket praktisk erfarenhet inom träning och hälsa överlag och ser fram emot att förmedla glädjen med löpningen till er!

“Jag vill motivera och inspirera andra till att hitta glädjen med löpningen, utmana sig själva och göra framsteg på sin egen nivå”


Mate Kerenyi 

Mate kommer från Ungern och är en riktigt duktig orienterare som har varit med i ungerska landslaget i 12 år. Han har vunnit de ungerska mästerskapen i orientering över 10 gånger, kommit på silverplats i ungdoms-EM och tagit en tredjeplats på student-VM i orientering. Han är utbildad HLR-instruktör och varit ungdomstränare inom orientering. Nu ser han fram emot att axla rollen som löpcoach i Runacademys regi!

“Min främsta målsättning som ledare är att hjälpa folk att förbättra sig och motivera dom till löpning”


Nils Isak Idivuoma

Nils har en bakgrund som innebandy- och fotbollsspelare där har löpningen har varit en naturlig del av träningen. Idag jobbar NIls som brandman och löpning är den träning gör att håller sig i form för sitt jobb. Hans favoritpass är långa löpturer med löparvästen på, för att se och upptäcka nya platser. En annan favorit är tuffa intervaller i slalombacke. Förutom löpning tränar också Nils en hel del skidor både på längden och utför. Hans främsta merit är att han innehar banrekorden på 10km i hembyn Lannavaara. Som ledare vill Nils sprida sin glädje till löpningen!

“Det är roligt att träffa nya människor och dela min löparglädje med dem!”


Malena Stenfjell 

Malena är född i Norge och har länge varit aktiv löpare. Hon tränade och tävlade inom löpning som ung i distanserna 100m och 800m. Idag tränar Malena löpning på motionsnivå och hon har blivit alltmer förtjust i längre distanser. Malena har sprungit en hel del lopp på senaste tiden, både millopp, halvmaraton och maraton. Till vardags arbetar Malena som specialistsjuksköterka. Hon är också diplomerad löpcoach genom konditionsidrottutbildning på Bosön. Malena tycker det är jättekul att coacha och peppa er deltagare till att utvecklas. Hon vill också som ledare i Runacademy löpargrupp sprida budskapet om vilken stor påverkan löpningen har på hälsan både fysiskt och psykiskt.

“Löpning är en idrott och träningsform som får befolkningen ut i den friska luften och njuta ute av skog och mark.”


Andreas Haverskog 

Andreas har sprungit hela livet och trivs allra bäst att springa i fjäll. han har flera fina meriter i löpningen så som en tredje plats på  BAMM 70 och vinst i Kiruna Extreme. Förutom att Andreas älskar att springa har han ett stort intresse av idrott och ledarskap. Han har en idrottspedagogikutbildning ifrån Umeåas universitet och gått ledarutbildningar inom friidrott. I löpargruppen ser han framemot att se er deltagare utvecklas och att ha kul tillsammans!