Löpargruppsprogram för hösten 2023

Här nedan presenteras höstens program. Alla pass skiljer sig åt och har olika syften som gör att det blir en stor variation på passen. Du kommer få testa på allt från korta intervaller till längre tröskelintervaller, utmanas i backe samt springa i skogen. Dessutom kommer vi ha stort fokus på löpteknik!

Höstens nyheter!

  • Du kommer få testa på nya varianter av upplägg på intervaller – vi lovar stor variation på passen.
  • Du får testa ett riktigt uthållighetspass där vi varvar snabblöpning med jogg
  • Under hösten kommer du utmanas på ett distanspass med extra allt.
  • Du kommer att få testa på ett helt nytt pass med styrka och löpning, ett löpstyrkepass.
  • Vi kommer att avsluta terminen med tre olika utmaningar, där du får jobba med snabbhet, styrka och uthållighet.

Eget upplägg för nybörjare

Vi vill få fler att komma igång med löpningen och har därför ett eget upplägg för dig som är ny med löpning. Under passen kommer vi i förstahand att varva jogg med gång och du kommer få mycket tips, råd och pepp för att komma igång med löpningen. Dessutom kommer du få lära dig hur man kan variera löpningen på olika sätt. Detta passar dig som är helt nybörjare eller som haft ett längre uppehåll och som nu vill komma igång med löpningen.

Pass 1

Vecka 37

Löpteknik för vana löpare

+

I det här passet får du lära dig grunderna i löpteknik där vi kommer gå igenom hållning, armpendling, steglängd, fotisättning och lutning. Med en förbättrad löpteknik blir det lättare, roligare och skonsammare att springa. Vi avslutar passet med lättare löpteknikintervaller.

Stegkombinationen för fortsättare

+

I det här passet kommer du som redan har grunderna i löpteknik få träna på att växla tempon då vi kombinerar mellanlånga intervaller med korta 30 sekunders intervaller. Ett omväxlande pass som blir en perfekt start på en ny termin!

Löpning för nybörjare med introduktion i löpteknik

+

Det här passet vänder sig till dig som är nybörjare och vill komma i gång med löpning. Du kommer få tips på vad du ska tänka på som nybörjare, samt gå igenom hållning och armpendling som skall underlätta för dig i din löpning. I passet kommer vi att varva jogg med gång i 30 och 60 sekunders sekvenser.

Pass 2

Vecka 38

Trailpasset

+

I det här passet kommer du få lära dig mer om traillöpning där vi ger oss ut i skogen. Vi kommer att jobba med både längre intervaller på stigar och korta intervaller rakt ut i skogen. Du kommer att bli en mästare på att utmana dig själv i terrängen!

Löpning för nybörjare med fokus på löpteknik

+

I det här passet kommer du få lära dig hur löpningen gradvis växlas upp och vi kommer nu öka längden upp till 2 minuters joggsekvenser. Du kommer även få utveckla din löpteknik när vi fokuserar på steglängd och fotistättning. Totalt väntar 12 minuters joggtid på passet.

Pass 3

Vecka 39

Superpasset med grunderna i löpskolning

+

I det här passet kommer du få springa korta intervaller som utvecklar din snabbhet. Passet kommer sedan avrundas med intervaller i par där vi peppar varandra extra mycket. I uppvärmningen kommer vi gå igenom grunderna i löpskolning.

Treminutaren för nybörjare

+

Vi fortsätter successivt att öka mängden jogg och denna gång kommer du att jogga upp till tre minuters sekvenser i ett behagligt tempo. Totalt väntar 14 minuters löptid. Vi fortsätter även fokusera på löptekniken när vi denna vecka skall jobba med lutningen.

Pass 4

Vecka 40

Fartkänslan

+

I det här passet kommer du få springa längre intervaller på 2–4 minuter där du kommer få träna upp din fartkänsla och att hålla ett jämnt tempo. Här är det viktigt att inte starta för hårt utan i stället lära sig att kontrollera sin ansträngningsnivå och att lyssna på sin kropp.

Pyramiden för nybörjare

+

I det här passet kommer du få jogga lite längre än på tidigare pass med fortsatt kort gå vila. Du kommer nu få köra en pyramid från 2 minuter upp till 4 minuter. Totalt väntar 18 minuters löptid.

Pass 5

Vecka 41

Backstegen

+

I det här passet kommer du få lära dig mer om löpteknik i backe som gör att det blir lättare att springa både uppför så väl som utför. Du kommer även få jobba med olika längder på backintervallerna. Att springa backe ger extra träning för både ben och hjärta.

Backen för nybörjare

+

I det här passet skall du få lära dig mer om löpteknik både uppför och utför backarna samt jobba med längre 5 minuters joggsekvenser.

Pass 6

Vecka 42

Styrke- och löpstegen

+

I det här passet ska du få blanda styrkeövningar med löpning. Syftet är att öva upp både din kondition, styrka och muskeluthållighet, samt få öva på att springa med trötta ben och hålla en bra löpteknik.

Stege för nybörjare med koordinationslopp

+

I det här passet kommer du att få jogga sekvenser i form av en stege samt att du blir introducerad för koordinationslopp.

Pass 7

Vecka 43

Tröskelintervaller med fartökning

+

I det här passet kommer du få springa längre tröskelintervaller med fartökningar i slutet. Genom att springa i ditt tröskeltempo blir du mer effektiv på att hantera och transportera bort mjölksyra från dina muskler, vilket i sin tur bidrar till att du kan springa längre i både högre fart och med högre puls utan att dra på dig mjölksyra.

Crosspasset + jogg för nybörjare

+

I det här passet kommer du att få jobba med styrkeövningar blandat med jogg för att känna på lite mer puls. Passet avrundas med en 10 minuters jogg där du får jogga en längre stund med trötta ben.

Pass 8

Vecka 44

Effektpasset

+

I det här passet skall du få jobba med kortare intervaller från 90 sekunder ner till 30 sekunder. Passet kommer utmana dig att springa i högre farter med en hög puls.

Joggväxlaren för nybörjare

+

I det här passet kommer du få jogga sekvenser från 7 minuter ner till 3 minuter. Passet avslutas med en benutmaning.

Pass 9

Vecka 45

Uthållighetsutmanaren

+

I det här passet skall du få träna på att växla mellan snabblöpning och återhämtande jogg. Eftersom du aldrig får vila helt stillastående kommer du att få träna på att återhämta dig i rörelse. Passet kommer utveckla din uthållighet.

Uthållighetsutmanaren för nybörjare

+

I det här passet skall du få jobba i sekvenser om 8 minuter där vi växlar snabbare jogg med lugnare jogg/gång. Ett perfekt sätt att jobba på din uthållighet i löpningen.

Pass 10

Vecka 46

Styrkebacken

+

I det här passet kommer du få känna på en hel del mjölksyra när vi kombinerar styrka med backintervaller. Ett effektivt sätt för att träna upp din muskeluthållighet och kondition då pulsen blir extra hög i backe.

Styrkebacken för nybörjare

+

I det här passet kommer du att få köra både olika styrkeövningar samt kortare löpningar i backe. Ett pass som kommer visa att du klarar mer än vad du tror. .

Pass 11

Vecka 47

Distans med extra allt

+

I det här passet skall du få springa på många olika sätt, vi kommer starta i vår distansfart och avsluta med korta tabata intervaller. Däremellan kommer vi fokusera lite extra på vår löpteknik.

Jogg och tabata för nybörjare

+

I det här passet kommer du få jogga längre sekvenser, springa korta tabata intervaller och fokusera lite extra på din löpteknik. Passet avrundas med knäböjsfokus i form av en tabata, där vi jobbar 20 sekunder, vilar 10 sekunder och upprepar totalt 8 gånger.

Pass 12

Vecka 48

Specialaren

+

I det här passet kommer du utmanas på fyra olika delar. I första delen kommer du få springa en längre intervall för att trötta ut musklerna inför de andra delarna. Andra och sista delen består av en längre tröskelintervall som utvecklar din uthållighet, tredje delen består av korta explosiva intervaller som utvecklar din snabbhet.

Specialaren för nybörjare

+

I det här passet skall du både få jogga längre sekvenser samt springa i snabbare farter. Passet består av olika block.

Pass 13

Vecka 49

Tre olika utmaningar

+

I det här passet kommer du att få jobba med både styrka, snabbhet och uthållighet genom tre olika utmaningar som körs på tre stationer. Vi kommer avsluta på topp där vi utmanar oss det lilla extra och peppar varandra!

Tre olika utmaningar för nybörjare

+

I det här passet kommer du att få jobba med både styrka, snabbhet och uthållighet genom tre olika utmaningar. Vi kommer avsluta på topp där vi utmanar oss det lilla extra och peppar varandra!

Extrainsatt pass

Datum kommer

Extrainsatt pass – Myspass

+

Det här är ett extrainsatt pass som inte kommer att gå på ordinarie dag utan på en annan dag i veckan. I det här passet får du lära dig mer om distanslöpning som innebär att man ska jogga en längre tid i ett behagligt prattempo. I passet är det viktigt att inte jogga för fort utan fokus är i stället på att njuta av löpningen och omgivningarna. Passet anpassas efter alla nivåer av löpare då vi kommer köra olika längder och tempon på passet.

Extrainsatt pass

Datum kommer

Extrainsatt pass – Reflex/trailbanan

+

Detta är ett extrainsatt pass som inte kommer att gå på ordinarie dag utan på en annan dag i veckan. I det här passet kommer du att få köra olika banor i skogen, en del kommer springa i dagsljus medan andra kommer att få jaga reflexer i mörkret. Vi vill genom passet visa dig charmen med skogslöpning.