Låt oss prata om falafel. Dessa mumsiga små verk som får smaklökarna att dansa salsa och magen att jubla. Många tänker att det är friterad ohälsosam mat men gör du dem i ugnen så blir det en hälsosam och proteinrik måltid. Dessa godingar är så enkla att göra och otroligt goda! Mumsiga i tortillabröd med grönsaker och guacamole eller ihop med ugnsrostade rotsaker och fetaröra, gott till nästan allt egentligen 🙂
Ugnsbakad falafel med sötpotatis
4 portioner
300 g riven sötpotatis
2 burkar avrunna kikärtor
4-5 små finhackade schalottenlökar
4-5 pressade vitlöksklyftor
1 ägg
4 msk (glutenfritt) ströbröd
salt, svartpeppar, vitpeppar, chili, timjan, dragon
ev lite vatten
sesamfrön att rulla i
Gör såhär:
Sätt ugnen på 200°.
Mixa alla ingredienser till en slät massa i matberedare, tillsätt ev lite vatten alternativt mer ströbröd om smeten är för lös.
Forma till bollar, rulla i sesamfrön och lägg på bakplåtspapperklädd plåt.
Tillaga i mitten av ugnen 23-30 minuter.
Receptet är ihopknåpat av mig, Alexandra Nygren, och jag är en av löpcoacherna i Runacademy Hornstull. Utöver de roliga onsdagsträningarna med Runacademy är jag licensierad PT och driver mitt egna företag starkochglad där jag erbjuder PT-träning i diverse form samt kostkonsultationer.