Stäng

Runacademys blogg

Detta inlägg är från Runacademy's grundare Petra Kindlund.

Vad är fördelen med att göra fystest på labb?

Publicerad

Vilken hastighet ska man hålla när man springer tröskelpass? Hur fort bör distanspassen gå? Vilken maxpuls har man och vilka pulszoner ska man hålla när man springer? Hur bra är egentligen ens kondition och hur bra syreupptagningsförmåga har man?

För att få svar på dessa frågor måste man göra ett fystest på labb där du kombinerar tröskeltest med maxpulstest. Det kan vara bra för att man ska kunna lägga träningen på rätt nivå för just dig. Det kan också vara sporrande för att på så sätt mäta sin nuvarande kondition och för att då kunna se sin förbättring och utveckling.

Jag har idag gjort båda dessa fystester på löplabbet som nyligen har öppnat upp ett stort testcenter på Kungsgatan. Kan erkänna att det var riktigt nervöst innan testerna kördes igång. Att springa sig trött är alltid jobbigt och inget man direkt ser fram emot.

Testet på löplabbet började med att jag fick göra ett tröskeltest där både laktat och syreupptag mättes. Man kör då i 5 minuters sektioner där tempot ska ökas för varje gång. Totalt tar detta 25 minuter och man kör alltså fem olika sådana här sektioner. Jag började på 6 min/km som första sektion och avslutade runt 3,43 min/km. Mellan varje 5 minuters sektion så fick jag mäta mitt laktatvärde, vilket är ett sett att mäta mjölksyran i blodet.

Det första tröskeltestet var mest mentalt jobbigt då jag alltid tycker det är segt och lite långtråkigt att springa på löpband. Det känns som tiden går så långsamt. Det är även jobbigt med att ha på sig den där masken som inte känns helt naturlig.

Efter tröskeltestet fick jag ungefär 10 minuters vila och sedan var det dags för maxtestet.
Under maxtestet får man börja på en angiven hastighet som baseras från resultatet på tröskeltestet. Sedan ska lutningen höjas för varje minut. Det kändes väldigt lätt från början och när jag passerade 5 minuter så tänkte jag att jag enkelt borde klara att jobba på till 8 minuter. Men vid höjningen vid 6 minuter så tog det bara stopp. Fick slita som ett djur för att klara hela 6 minuten och när jag nådde 7 minuter så tog det tvärstopp, benen ville inte lyftas mer. Testet var därmed över och nu väntade bara resultaten.

Det viktiga när man gör såna här tester är att man jämför mot sig själv och inte mot andra. Det är så mycket annat som påverkar konditionen och resultaten är väldigt individuella. Mina resultat visade att jag hade ett VO2max på 65 ml/kg, vilket är mycket högre än de flesta motionärer (Ligger kanske runt 35-45) men i linje vad kvinnliga elitlöpare kan ligga. Kan jämföras med Charlotte Kalla som har mätt värden på hela 74 ml/kg, så där är man ändå lite efter.

Testet visade även att jag hade en tröskelpuls runt 167, vilket innebär att jag ska ligga runt 162-170 när jag kör mina tröskelpass. Genom att ligga på den intensiteten så kommer jag kunna förskjuta min tröskel så att jag klarar av att springa ännu fortare utan att dra på mig mjölksyra. Däremot så lyckades jag inte komma upp i högre än 176 i maxpuls, vilket kändes rätt så lågt. Det kan vara så att jag har några slag högre då jag hade svårt att denna dag springa mig helt slut. Ska testa på något tufft intervallpass hemma och se om jag kan komma högre. Men om det stämmer att jag har 176 i maxpuls så ligger min tröskelpuls väldigt nära mitt max, vilket innebär att jag i så fall kan pressa kroppen rätt så hårt utan att dra på mig mjölksyra. Jag fick även med mig riktlinjer för var mina pulszoner ska vara under träning, vilket underlättar för att hamna på rätt intensitet när jag tränar.

Med hjälp av dessa resultat hoppas jag kunna förbättra min träning ytterligare så jag ska bli i mitt livsform till årets Stockholm maraton.

(null)

(null)


Kommentarer avstängda.