Att springa traillopp är riktigt kul!

Petra Kindlund juni 11, 2017

Idag gick Stockholm Trail av stapeln och det var några av oss från Runacademy som deltog på loppet. Allra bäst lyckades Malin Starfelt från Runacademy som sprang hem segern i 10km klassen. Stort grattis till Malin!

(null)
Malin Starfelt vann 10km klassen

Men när man springer traillopp är det inte riktigt prestation och resultat som är det viktigaste. Tillskillnad från asfaltslopp blir inte fokus längre på att göra snabba tider. Det är svårt att hålla högt tempo i tuff terräng och banorna kan skilja sig mycket åt så går aldrig att riktigt jämföra.

Utmaningen blir snarare att ta sig i mål och hitta en skön känsla där fokus är på alla naturliga hinder som finns i skogen. Du kan inte riktigt slappna av och man hinner inte tänka på att man är trött på samma sätt. Det gäller att istället fokusera på var man landar med fötterna och ha koll på alla stenar, rötter och annat som dyker upp.

Jag bestämde mig två timmar innan start att springa loppet idag. Kände mig lite krasslig igår så var väldigt osäker om jag kunde springa. Som tur var kunde vår ledare Niclas efteranmäla mig eftersom han bodde precis i närheten. Annars hade jag nog inte riktigt hunnit. Istället blev det frukost alldeles för tätt inpå loppet och kom ungefär 30 minuter innan start till tävlingsarenan.

Mitt fokus var att få en bra genomkörare inför Swiss Alpine som snart är om bara en månad. Jag valde därför att springa 21kilometer. Det är en stor skillnad på att tävla och springa 21km på egen hand. När jag springer själv skulle jag aldrig trycka på utan mest bara ta det lugnt. Det kan därför vara bra att springa lopp då tempot blir högre.

Planen var ändå inte att maxa på allt som jag hade. Jag blir så sliten när jag tar i ordentligt och behöver då vila en massa efter loppet, men nu behöver jag all träning som jag kan få inför Swiss Alpine. Målet var därför att springa med skön känsla och i kontrollerad fart. Jag är nöjd att det räckte till en andraplats. Hon som vann var riktigt stark och jag hade ingen chans mot henne, istället så vann jag andraplatsen mot en riktig vass elitorienterare.

Men det bästa med dagens lopp var att jag lyckades med mitt mål. När jag kom i mål i loppet kändes det som jag hade kunnat fortsätta ett tag till och var inte helt slut. Jag hade kunnat njuta av loppet och fått en skön känsla. Det var helt enkelt riktigt kul att springa idag!

(null)
Hade mycket krafter kvar i mål och det känns lovande för Swiss Alpine!

Extra skoj att vi var flera från Runacademy som sprang. Niclas Sjögren kom femma i herrklassen på 21km och vår ledare Dennis sprang in som topp tio bland herrarna i 10km. Vår medlem Robin från Norrköping gjorde också en stark insats och det var skoj att han reste från Norrköping för att springa i skogen i Stockholm. Men i Stockholm finns det mycket fin skog att springa i även om man kanske inte kan tro det 😜

Det här med att springa trail blir i alla fall något helt annat i jämförelse mot andra lopp. Det blir en mer upplevelse och det är uppfriskande att springa i skogen. Ett hett tips att prova om du ännu inte gjort det. Ibland är det nyttigt att göra någonting nytt!

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)

(null)


comments powered by Disqus