Senaste nytt från Runacademy:

Oktober 30, 2020

Som löpare har kosten en väldigt stor betydelse för din prestation. Det är ju det som är vår drivmedel och fyller du inte på med energi så kommer du inte heller orka springa särskilt långt. Här kommer några tips för att du ska få ut maximalt av din träning!

1) Kolhydrater är vårt viktigaste bränsle 
Som löpare behöver du kolhydrater för att orka springa och det är vårt viktigaste bränsle. När du springer på i ett hårt tempo kommer nämligen inte kroppen hinna med att använda fett som bränsle utan är kolhydraterna som du tar av. När kolhydraterna tar slut så kommer alltså du också ta slut. Se till att du därför äter kolhydrater och inte väljer bort bröd, ris, pasta osv.

2) Tänk långsiktigt
Det absolut viktigaste när man pratar om en sund kosthållning är att hitta en regelbundenhet som håller i längden. I det stora hela spelar det inte så stor roll vad du äter under en vecka eller inte ens under några månader. Utan det som spelar roll är vad du äter under en längre tid – alltså vad du äter under flera år. Se till att du därför hittar en sund kosthållning som du kan hålla fast vid i längden.

3) Försök hitta en balans! 
Det är så vanligt att det antingen är allt eller inget. Antingen tränar man stenhårt och äter enbart sallad eller så tränar man ingenting och struntar helt i vad man äter. Ingenting av detta är sunt i längden. Det gäller istället att hitta en balans mellan det goda och nyttiga.

4) Som löpare behöver du fylla på med energi! 
Hälsa är idag oftast förknippat med att banta. När det skrivs om kost i tidningar så är det nästan alltid i samband med viktminskning. Men om du tränar mycket och samtidigt går på dessa bantningsråd så får du troligtvis i dig alldeles för lite. Tränar du mycket behöver kroppen energi. Att enbart äta sallad till lunch är ingen ordentlig måltid. Ät riktig mat och glöm inte mellanmålen.

5) Fyll på med energi under långpassen
När du kör längre pass än 90 minuter behöver du också fylla på med energi. Sportdyrck, gels och energibarer är då suveräna sätt för att få i sig energi på. Visste du att du dessutom tar upp vätskan bättre i form av sportdryck än om det enbart är vatten? Du kommer orka mycket längre på passen om du fyller på med energi!

6) Se till auu du äter efter ett pass 
Har du hört att du behöver äta ett återhämtningsmål direkt efter ett pass och gärna inom 30 minuter?  Detta stämmer egentligen bara om du ska träna inom 24 h och behöver snabbt fylla på med glykogendepåerna så du har energi till nästa pass. Om du däremot tränar enbart 2-3 pass per vecka är det inte lika viktigt eftersom kroppen då har tid att fylla på glykogendepåerna till nästa pass. Däremot är det alltid viktigt att se till att du äter något efter passet  men du måste inte stressa på att göra det inom 30 minuter. Det är aldrig bra att hoppa över måltiden helt då det leder till ett katabolt tillstånd som kommer bryta ned din musklemassa.

7) Krångla inte till det för mycket!
Du kan läsa om olika kosttips hit och dit som gör att man lätt blir förvirrad. Men egentligen är det inte så komplicerat. Med en varierad och balanserad kost med mycket frukt och grönsaker så kommer du långt. Svårare än så behöver det inte vara.

8) Våga unna dig sötsaker
Att aldrig unna sig en sötsak, choklad eller något extra gott mår ingen särskilt bra av. Det söta ger oss även belöningskickar som vi mår bra av. Att aldrig belöna oss själva blir därför destruktivt och tråkigt i längden. Oftast leder det enbart till ångest och dåligt samvete om man sedan tar något som är “förbjudet ” och det mår ingen bra av. Se till att unna dig i lagom måtta och se till att då också njuter fullt ut.

2 kommentarer
  1. Så bra skrivet! Med sunt förnuft kommer man långt. Tre måltider plus nyttiga mellanmål och unna sig guldkanter. Vi ska ha roligt och må bra!

  2. Vad rekommenderar ni för sportdryck?

Fler inlägg:
Bloggarkiv: