Stäng star

Runacademys blogg

Åtta fördelar med vinterlöpning

Publicerad

Är du en av dem som ofta slutar att springa när vintern kommer och då enbart tränar inomhus? Eller blir det rent av att du tar ett uppehåll från löpningen under vintern? Snö och kyla behöver faktiskt inte vara en anledning till att sluta springa under vintern. Idag finns det dessutom väldigt bra broddar eller skor med dubbar som gör att du inte behöver oroa dig för halka. Istället finns det många fördelar med att springa just över vintern:

Tjej springer i vintern

Här ger vi dig åtta härliga fördelar med vinterlöpning!
1) Genom att hålla igång med löpningen under hela vintern så kommer du vara i mycket bättre löpform direkt när våren närmar sig och du vill ut och springa i det härliga vädret. Du minskar då även risken för skador när kroppen redan är van vid belastningen av att springa. Har du uppehåll med löpningen under hela vintern måste du istället starta försiktigt för att inte bli skadad.

2) Genom att komma ut får du frisk luft och det gör dig också piggare. Vintertid spenderar vi stor del av vår tid inomhus, men genom att lägga din träning utomhus kommer du känna dig mycket piggare och även hålla dig friskare!

3) Låt inte snön stoppa dig från att springa utan se istället till dess fördel. Visst det blir det lite tyngre men samtidigt också mycket skonsammare för kroppen att springa på mjukt underlag. Du bygger även mer benstyrka av att springa i modd och snö. Ett tips är att springa pulsintervaller i mjuk snö som kommer vara extra bra träning då det ger hög puls och en hel del mjölksyra.

4) Underlaget med modd och is gör att du blir tvungen att sänka farten. Ofta springer motionärer för hårt på distanspassen och det bryter enbart ned kroppen. Det kan vara nyttigt att under en period låta det gå lite långsammare och inte hetsa sig över kilometerna. Var nöjd av att du bara tar dig ut istället.

5) När snön kommer blir det krispigt och riktigt mysigt när man väl kommer ut. Se till att bara klä dig rätt med flera tunna lager än tjocka tunga kläder så kommer du tycka att det är riktigt skönt och härligt.

6) Tänk vad mycket lättare löpningen till våren kommer kännas när du har vant dig att springa med flera lager kläder och nu kan ta av dem!

7) Ju värre väder, desto starkare blir du. Träning i snöstorm, kyla och is bygger upp din mentala styrka. Du kommer sedan klara det mesta! Ingenting kan stoppa dig.

8) Du kan verkligen känna dig nöjd med passet efteråt när du har trotsat vädret och kylan!


2 kommentarer
  1. Vinterlöpning har gjort mig piggare och friskare och jag älskar det. Det hade jag aldrig trott för bara 1 år sedan. Tack RA för alla inspirerande ljudfilspass som medför att löpningen blir rolig, varierande och mycket peppande.