Stäng

Runacademys blogg

Hur skiljer sig kosten från en elitidrottare jämfört mot en motionär?

Publicerad

Det är en stor skillnad på hur du som motionär ska lägga upp din kost jämfört med dig som elitaktiv. Som motionär tränar man ofta för att må bra och för att man ska kunna unna sig det där lilla extra utan att det ska påverka vikten. För en elitidrottare som ofta tränar dubbla pass är det snarare det omvända, där du istället behöver äta för att träningen ska bli maximal. Kosten har nämligen en avgörande påverkan på återhämtningen mellan passen och blir inte den optimal, då kommer kroppen inte heller att orka träna lika intensivt och mycket. En kost som inte är tillräcklig kan därför leda till skador och överträning när kroppen utsätts för hård träning. Skillnaden på hur kosten ser ut för en motionär jämfört med en elitidrottare är därför stor, men detta misstolkas ofta och kan leda till felaktigheter.

Elitidrottare äter ofta för lite
I media är en hälsosam diet förknippad med viktminskning och hårda dieter. Tyvärr leder det till att många elitidrottare följer de råd som skrivs i media för att vara hälsosamma. Många aktiva äter därför för ”nyttigt” med mycket frukt, fibrer och grönsaker och är ofta rädda för att äta fett eller kolhydrater. Det leder ofta till att en hårt satsande idrottare inte får i sig tillräckligt med energi. Trots att man är normalviktiga kan det ändå leda menstruationsrubbningar, försvagat skellett och höga kolesterolvärden, vilket är en konsekvens av ett för litet energiintag.

Motionärer äter för mycket
Samtidigt finns det omvända beteende där motionärer som tränar någon enstaka gång i veckan trycker i sig en överdriven mängd av energibarer, proteindrinkar och återhämtningsdrycker. Det marknadsför nämligen hårt av företag att deras proteindrinkar och sportdrycker behövs när man tränar och det finns även en sanning bakom det. Till personer som tränar hårt och mycket har man sett att dessa typer av produkter kan ha en fördel. Men till den som enbart joggar eller går på ett jympa pass 2-3 gånger i veckan kan det gå till en överdrift. I många fall kan en återhämtningsdryck innehålla mer kalorier än själva träningspasset som blev genomfört.

Stor förvirring bland motionärer och idrottare
Det finns alltså en stor förvirring bland elitidrottare såväl som hos motionärer på grund av bristande kunskaper och felvridna kostråd i media och i marknadsföring. Hur mycket man behöver äta är individuellt och beror i största del på hur mycket energi som man gör av med. Hårt tränande idrottare behöver äta mer och för dem kan det därför vara nödvändigt med energitillskott för att få i sig allt, speciellt då aptiten kan försämras när man pressar kroppen maximalt. Återhämtningsdrycker är därför ofta ett måste för att kroppen ska hinna återhämta sig till nästa träning.

Personer som däremot inte tränar lika mycket är det desto viktigare att äta näringsrik mat som inte innehåller för mycket kalorier. Att dricka en återhämtningsdryck efter varje träningspass är därför inte lika nödvändig då det dröjer så pass lång tid till nästa träningspass att kroppen ändå hinner återhämta sig. Personer som inte tränar så mycket har dessutom större risk för näringsbrister då kostintaget är lägre jämfört med någon som tränar hårt. En som tränar mycket har därför råd att äta mer tomma kalorier och sötsaker jämfört med någon som inte tränar lika mycket.

Uppmärksam och kritisk
Vårt tips till er alla motionärer såväl som idrottare är att ni får se till att vara uppmärksamma och kritisk på det som skrivs i media och i reklam. Medias roll är inte att ge goda kostråd utan att sälja lösnummer. Företag som säljer energidrycker och energitillskott vill i första hand sälja sina produkter, men det är inte alltid nödvändigt om du inte tränar så mycket. För dig som är elitidrottare är kosten helt avgörande för din prestation, se därför till att få i dig tillräckligt och följ inte några konstiga dieter.

(null)


Kommentarer avstängda.