Kan jag inte få träna bara för att jag mår bra av det?

Petra Kindlund november 4, 2017

Jag trivs bäst med mig själv när jag får träna. Det gör att jag blir piggare, gladare och jag gillar känslan när kroppen får jobba med hög puls och trötta ben. Jag måste inte alltid ha ett stort mål i fokus bara för att komma ut på en löprunda.

Just nu har jag inget större mål med min träning. Har man som jag tränat löpning på elitnivå i över 20 års tid så är det rätt skönt att ibland få ta en paus från att fokusera på tävling. Allt måste inte vara resultat och tider. Kanske att jag längre fram i vår hittar en ny utmaning som känns inspirerande. Men just nu känns det faktiskt rätt skönt att inte ha något prestationskrav utan bara träna det jag känner för.

Om jag har en dag då jag inte hinner att träna så är det inte heller hela världen. Någon dag kör jag intervaller för det är skönt att pressa kroppen. Andra dagar joggar jag runt i skogen utan att varken veta tempo, sträcka eller ens hur länge jag varit ute. Jag gör bara det jag känner för.

Även om jag just nu inte har något stort mål i sikte så blir det ändå att jag tränar omkring 5-6 dagar i veckan. Jag vet att det fortfarande är mer än vad många motionärer tränar vilket folk i min omgivning ibland kan ifrågasätta.

“Men varför Petra håller du på att träna så mycket? Är det inte bättre att ta det lite lugnt och göra lite andra grejer än att bara träna nu när du ändå inte har något speciellt mål med träningen? “

För mig har träning blivit en del av min livsstil. Om jag inte tränar på en vecka blir jag mer nedstämd, lättirriterad och har inte samma energi och lust för att hitta på saker. Träning gör att jag helt enkelt mår bra och jag blir glad av att träna. Kan inte det få räcka som anledning till varför jag ändå tränar nästan varje dag? Måste man alltid ha ett mål med träningen för att det ska vara okej att träna mycket?

Jag tycker i alla fall att man inte alltid måste ha ett stort mål i sikte för att träna. Ett mål kan självklart hjälpa till för att höja motivation till att träna, men det är inget måste att ha ett mål. Ibland måste det få vara okej att träna bara för att känns skönt och fokus måste inte alltid vara att man ska bli starkare och snabbare. Just nu tränar jag mest för att jag blir så mycket piggare och gladare efter ett träningspass.

I Tisdags hängde jag med brudarna på ett riktgt tufft intervallpass där vi blandade styrka med intervaller. Sjukt jobbigt men väldigt skoj!

Har dessutom blivit två styrkepass i veckan!


comments powered by Disqus