Låt inte värmen stoppa dig från att träna!

Petra Kindlund maj 15, 2018

Det har blivit rena högsommarvärmen i Sverige vilket så klart är jätte härligt. Men värmen kan vara jobbig att träna i. Här ger vi våra 8 bästa tips på hur du ska trotsa värmen och ändå komma ut!

1) Se till att dricka extra mycket vätska.

Under varma sommardagar kan du göra av med flera liter på bara en timme. Det är lätt att glömma ta med sig vatten på passet då du inte behövt det på samma sätt under vintern, men du riskerar då att bli väldigt törstig och att passet blir extra jobbigt. Ni som springer med våra löpargrupper borde verkligen tänka på att också få med er en vattenflaska på passet. Oftast kör vi intervaller på ett ställe där du kan lämna flaskan under passet.

2) Glöm inte att också få i dig salter.

Under sommaren svettas vi ut mer salt och då behöver vi också tillsätta mer. Ett sätt att få i sig mer salt är att dricka resorb, sportdryck eller äta salta nötter.

3) Skydda dig mot solen

Använd en keps/buff och kanske ett par sportglasögon. Glöm inte att solen tar extra mycket nu i vår så se till att smörja in dig med solkräm där du lätt bränner dig. Solen tar ännu mer under ett pass när du blir svettig.

4) Svalka av dig med vatten!

Under tuffa pass är det skönt hälla vatten över huvudet! Det ger verkligen extra energi när man känner sig varm och trött.

5) Det tar tid för kroppen att vänja sig vid värmen

Det är okej att kroppen känns lite tyngre när det är varmt. Håll då något lägre tempo än vad du brukar. När kroppen inte är van vid värmen så kommer det bli något viktigare att bli tyngre. Viktigast att du kommer ut!

6) Morgonpass är som bäst på sommaren!

Luften är frisk och det är inte alls lika varmt. Lider du hårt av värmen på sommaren så ska du verkligen passa på att träna tidigt på morgonen.

7) Tillåt kroppen att svettas.

Desto mer du svettas desto bättre är kroppen på att svalka ner sig själv. En del av att acklimatisera sig i värme är just att kroppen faktiskt blir bättre på att producera svett!

8) Avsluta träningen med ett svalkande dopp.

Det är helt underbart skönt efter ett svettigt pass!


comments powered by Disqus