Mars 06, 2019
Therese Forsberg

Att vara ute i naturen och få frisk luft är rogivande och ökar vårt välbefinnande. När du är ute och springer i skogen får man en frihetskänslan och det kan kännas som att man blir ett med naturen. Billjud byts ut mot fågelkvitter, avgaser mot frisk luft och ett lugn infinner sig. Hur fort du springer spelar mindre roll, det viktiga är att ta sig genom naturens egna hinder. Det är charmen med traillöpning.

Forskning har visat att naturen har en läkande effekt på människor. Stress och psykisk ohälsa minskar, pulsen sjunker och halterna av stresshormonet kortisol minskar. Sambandet mellan hälsa och skog är tydligt, så vi vill uppmuntra er att fortsätta springa i skogen även efter denna veckas trailfokus.

Om man ska vara mer specifik så är det lövskog som ger störst effekt på hälsan. Enligt den forskning som för några år sedan genomfördes av Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, så hände det inget med stressnivåerna på de försökspersoner som vistades i barrskog. En förklaring de gav till detta är att lövskogen stämmer mer överens med den ursprungsmiljö som människan haft i det förflutna. En annan är att den biologiska mångfalden är större i lövskog än i barrskog, vilket bidrar till att den mänskliga hjärnan blir mer fascinerad och har lättare att släppa tankar.

En daglig dos lövsus är tydligen precis vad vi behöver för att må bättre, och varför inte med löparskorna på?

Comments are closed.

Bloggarkiv:
Fler inlägg från bloggen: