Stäng

Runacademys blogg

Så lyckas du träna genom pollensäsongen!

Publicerad

Våren kan vara alldeles underbar med grönska, varmare temperaturer och ljusa kvällar. Men det finns ju även en baksida med våren för många och det är när man lider av pollenallergi – så många som var femte svensk är drabbad. Rinnande näsa, tung kropp och trötthet kan lätt göra att man väljer att hoppa över träningen vilket är helt förståeligt. Men vad innebär det att som löpare vara allergisk och hur påverkar det din träning och din kapacitet? Det ska vi reda ut här.

Med planerad träning och förebyggande medicin ska det ändå gå att träna genom pollensäsongen. Extra påtagligt blir pollenallergin dock för långdistansare, eftersom syreupptagningsförmågan försämras radikalt när slemhinnorna sväller. Dessutom är det olämpligt för en pollenallergiker att exponeras för mycket pollen, det kan förvärra besvären. Ta därför del av pollenrapporter som finns både på Internet och i olika medier för att kunna planera din träning på bästa sätt.

Lungfunktionen påverkas inte negativt av en normal träningsdos. Däremot har man kunnat se att extremt stora träningsdoser påverkar luftrören negativt. Elitidrottare i konditionsidrotter har en förhöjd risk att utveckla astma. Den frekventa träningen (upp till 4–6 timmar dagligen) med hög ventilationsnivå kan skada luftvägsslemhinnan och ge luftvägsinflammation.

Motionären kommer att uppleva träningen som tyngre då det är svårare att andas, men detta är inget farligt så länge du lyssnar på kroppens signaler och anpassar hårdheten av passet efter känsla. För den som är pollenallergiker kan det ändå vara skönt att veta att ju mer vältränad du är innan pollensäsongen drar igång, desto bättre klarar du pollenattackerna.

Tips på hur du kan underlätta träningen:
  • Att träna på morgonen är ofta att rekommendera, då är det ofta lite mindre blåsigt och daggen binder pollen. Över huvud taget är det klokt att undvika blåsigt väder.
  • Anpassa platsen för din träning – är du björkallergiker, så välj gran- eller tallskog för ditt pass när det är möjligt. De lokala variationerna är stora. Har du chansen att springa längs havet är luften ofta renare där.
  • Välj gärna att köra de hårda passen i eller precis efter regn. De lättare passen kan du köra när det är fint väder.
  • De värsta pollendagarna är det klokt att träna inomhus, hur tråkigt det än kan kännas en vacker vårdag. Ett intervallpass på löpbandet eller ett styrkepass sparar luftvägarna betydligt.
  • Undvik avgaser och andra föroreningar. Att springa på vägrenar med mycket avgaser är alltså inte att rekommendera. Föroreningar retar de redan ansträngda slemhinnorna på samma sätt som cigarettrök.
  • Drick ordentligt med vätska. Torra slemhinnor gör besvären värre.
  • Annat som kan reta är livsmedel som liknar det pollen man är allergisk emot. Till exempel är björkpollen besläktat med äpple och kiwi.
  • Börja medicinera i tid med antihistaminer, och ta medicin regelbundet. Ta även medicin innan ditt träningspass.

Det som kan konstateras är att det går att träna genom pollensäsongen givet att du inte har extrema besvär. Du kan däremot behöva anpassa träningen något och det blir extra viktigt att lyssna på din kropp.

Testa dig fram och om det känns bra så är det bara att köra på!

 


Kommentarer avstängda.