Senaste nytt från Runacademy:

Oktober 18, 2020

Att inte kunna springa på grund av skada är något som vi alla vill undvika. Men tyvärr är det många som drabbas av en skada och måste avstå från träning under en period. Här ger vi dig sju tips på hur du håller dig skadefri.

Höj träningen successivt
En nyckel för att hålla sig skadefri är att man ökar träningen försiktigt. Om du chockar kroppen med att dubblera mängden pass i veckan är risken stor att muskler och leder inte hänger med vilket ökar skaderisken. Likaväl om du haft ett längre uppehåll så kan du inte börja där du slutade utan kroppen måste få chans att successivt vänja sig vid belastningen att springa.

Få till styrketräningen
Många skador uppkommer för att man är för svag muskulöst som gör att muskler och leder blir överbelastade. När man blir äldre minskar även muskelmassan vilket gör att det blir ännu viktigare med styrka. Som löpare gäller det att därför få in minst ett styrkepass i veckan! Kolla gärna i vår träningsbank på vår onlineträning för tips på olika pass.

Håll ner tempot på distanspassen
Syftet med distanspassen är att vänja ligament, senor och muskler vid belastningen att springa. Det är därför viktigt att få en grund med olika distanspass innan man kör på för hårt med bara intervaller. Extra viktigt att man då håller ner tempot just för att distanspassen inte ska slita på kroppen.

Prioritera återhämtning
Om du inte får tillräckligt med återhämtning så ökar risken för en överbelastningsskada. Här gäller det att man ser till att återhämtningen mellan passen är tillräcklig och att man tex inte kör flera hårda pass efter varandra. Men det är också viktigt att se över sin sömn, kost och stressnivå då det också påverkar återhämtningen.

Lyssna på kroppen
Smärta är kroppens sätt att säga till att något är fel. Det är oerhört viktigt att man då lyssnar på kroppens signaler. Det är lätt att köra på och risken är då stor att det enbart bli ännu värre. En bra tumregel är att alltid ta tre vilodagar från löpning så fort du får känning – på så sätt kan du undvika många onödiga skador.

Lägg in alternativ träning
Löpning sliter en hel del på kroppen och det kan därför vara bra att avlasta med alternativa träningsformer som cykling, simning, crosstrainern med mera. Det blir dessutom ännu roligare att springa om du kör annan träning också.

Träna inte för ensidigt
Kroppen slits hårdare om du alltid kör samma sak. Se till att variera träningen och framförallt underlaget. Att bara springa asfalt sliter mycket hårdare på kroppen än att springa i skogen.

Comments are closed.

Fler inlägg:
Bloggarkiv: