December 04, 2018
Petra Kindlund

Hammarbybacken är en av Stockholms högsta slalombackar på omkring 90 höjdmeter. Att bara ta sig uppför backen en gång är en tuff utmaning, men tänk dig att då ta dig upp hela 22 gånger så det totalt blir ett maraton med 2000 höjdmeter? Det var precis vad som gjordes i helgen när Stockholm alpinmaraton avgjordes!

Vi är därför extra imponerade över våra ledare Dennis Löfving från vår grupp i Hammarbysjöstad och Niclas Sjögren från Södermalmsgruppen som inte bara kom i mål utan även gjorde det som etta och tvåa!

Att det var en tuff utmaning är något som vår silvermedaljör Niclas kan intyga. Han ledde efter 17 varv med omkring 7 minuter för Dennis, men fick då en riktigt svår kramp i benen. Han tog därför en extra supergel med hopp att det skulle hjälpa men istället gjorde det att han blev dålig i magen. 

Jag spydde nog 7 gånger på vägen ned från toppen av Hammarbybacken när det var 1,5 varv kvar medan Dennis med lätta steg sprang om mig. Är väldigt nöjd att jag ändå kunde ta mig samman och sedan ta mig i mål, säger Niklas.

Niclas påväg uppför backen av totalt 22 gånger.

Dennis gjorde istället ett taktiskt smart lopp där han öppnade försiktigt. Innan loppet hade han satt upp ett tidsmål och räknat ut ett snitt på hur fort han då skulle ta sig uppför varje backe. 

Jag distraherade mig själv de första varven med att prata mycket och peppa medlöpare, vilket fick första delen att gå ganska fort. Men framförallt lyssnade jag på kroppen och höll min fart. Givetvis kändes det lockande att hänga med täten och gå ut fort, men min erfarenhet och känsla sa annat vilket lönade sig, säger Dennis.

Dennis med ett leende uppför backen.

Men hur motiverar man sig att egentligen springa 22 varv uppför en och samma backe som dessutom är riktigt brant?

Jag hade förberett med godsaker att se framemot för varje varv och lyssnade även på musik. Det mantra som sedan alltid tar mig framåt lyder  ”gud va jag är lycklig att jag är hel och att jag är tacksam att få göra de här”. Det funkar alltid och tar bort prestationskraven och gör att jag fokuserar mer på det roliga, säger Dennis. 

Det är extra imponerande av Dennis att vinna denna seger då han till vardags har ett heltidsjobb och två småbarn. Det gäller därför att planera tiden för att få till träningen.

För mig är det så fundamentalt och viktigt att känna att jag är en tillgång i alla min åtaganden och då faller det sig väldigt naturligt för mig att ge mig den tiden. För att vara klyschig så finns de faktiskt inget bättre ordspråk än: ”du måste ta hand om dig själv först, innan du hjälper alla andra” och de är ett mantra jag ofta påminner mig om, säger Dennis.

För att få till träningen så cyklar Dennis bland annat till jobbet varje dag vilket ger 3 mil motion. Han har även en förstående fru som hjälper till att stötta.

Utan min fru hade det varit tufft. Hon vet hur pass viktig löpningen är för mitt välbefinnande och hon är duktig på att ge mig tid och utrymme att få utöva det jag älskar allra mest. Mycket för att hon förmodligen insett att om jag får gör det så blir jag även en bättre make, far och livskamrat.


Stort grattis igen till Niklas och Dennis för dessa fina insatser. Grattis även till Erik Calmfors tävlandes för Runacademy som tog sig i mål på halvmaran som bestod av 11 hammarbybackar.

Comments are closed.

Bloggarkiv:
Fler inlägg från bloggen: