Senaste nytt från Runacademy:

April 29, 2017

På den senaste tiden har fenomenet RunStreak uppmärksammats mer i olika löparforum och på sociala medier och känslan är att intresset för detta har ökat bland svenska löpare. Detta är i och för sig inte så konstigt eftersom fler och fler motionärer lockas av större utmaningar och nya sätt att motivera sig på.

Är du nyfiken på hur detta funkar, har funderingar på att testa detta eller är du möjligtvis redan inne i en RunStreak? Här ska vi reda ut begreppet och vad man bör tänka på om man vill testa detta.

Ni kommer även att få ta del av Jenny Karlssons berättelse, en energisk Runacademylöpare som sprungit varje dag under drygt 8 månaders tid!


Till att börja med – vad är en RunStreak?

En RunStreak innebär att du springer varje dag. Det behöver inte var långt eller snabbt, men för att officiellt kunna räknas in i din RunStreak ska sträckan vara minst 1,6km, d.v.s. en engelsk Mile. I slutet av januari i år avslutades världens hittills längsta RunStreak. Det är engelsmannen Ron Hill som sprungit varje dag sedan den 21 december 1964 – vilket innebär att han sprungit dagligen i drygt 52 år!

Ron Hill har sprungit varje dag i drygt 52 år!

Vad har RunStreak för fördelar?

Att utföra en syssla varje dag skapar en vana, och springer du varje dag kommer löpningen bli en naturlig del av din vardag vilket givetvis är en stor bonus. På dagar när du känner dig trött, eller om vädret är dåligt kan det vara en stark motivationshöjare att ge sig utpå en löprunda eftersom du inte vill bryta din Run Streak.

Vad bör man tänka på vid en RunStreak?

Risken när du har som målsättning att springa varje dag är att du springer varje dag utan att riktigt känna efter hur kroppen mår. Din RunStreak är inte viktigare än din hälsa och har du skadekänningar eller är sjuk ska du INTE springa utan då är det bättre att du tar några dagar ledigt.

Även om du springer varje dag så måste du tillåta din kropp att vila, eftersom träningen i sig är nedbrytande. Därför är det viktigt att ta en ”vilodag” en eller flera av veckans dagar och då enbart springa 1,6km och i lugn fart. Bara för att det är en kort distans innebär det inte att du måste maxa löprundan! Ett annat förslag är att du t.ex. förlägger en löptur på måndag morgon och sedan inte springer förrän på tisdag kväll vilket ger kroppen mer tid för återhämtning.

Glöm heller inte att komplettera din löpning med styrketräning och rörlighetsträning för att hålla dig skadefri!

Är det för alla?

För att kunna genomföra en RunStreak rekommenderar vi att du har sprungit en del innan för att din kropp ska klara av den ökade belastningen. Med fördel ska du redan i dagsläget springa omkring fyra-fem gånger i veckan och inte ha några skadekänningar. Det är sedan viktigt att inte öka på kilometermängden för mycket utan ta hellre korta, lugna löpturer i början.


En av våra medlemmar i Runacademy, Jenny Karlsson, började sin Run Streak i augusti 2016 och har alltså sprungit varje dag i drygt 8 månader. Hon tränar med oss i löpargruppen och springer även en del långa tävlingar och gillar utmaningen med att köra en Run Streak. Här berättar hon med egna ord vad som motiverade henne till att börja med detta och hur hon resonerar kring fenomenet.

jenny karlsson.jpg2

Jenny Karlsson började sin RunStreak 1/8 2016 och hon tänker fortsätta med det så länge hon mår bra av det!

“Jag blev inspirerad av ett blogginlägg skrivet av Ellen Westfelt från Pace och Earth och tänkte att det skulle var spännande att pröva hur kroppen skulle svara på det. Skulle det kunna vara något som passade mig och mitt liv? Jag kände även en lättnad i att det faktiskt skulle räcka med ett minimum av 20 minuter (eller minst 1,6km) per dag. Skulle det fungera för mig, skulle jag tycka om det?  Kanske kunde detta vara ett sätt att bygga upp kroppen långsiktigt? Ett sätt att utmana den mentala styrkan att oavsett väder, vind, lust och ork ge sig ut på en löptur. Det var frågor som jag blev nyfiken på och vill ta reda på. Plötsligt läste jag om RunStreaks överallt!
Det jag får ut av min RunStreak är att det numera är en vana som jag inte behöver fundera över. En tillfredesställese i att jag vet att jag får minst 20 minuter frisk luft och motion varje dag. Ett sätt att rensa tankarna varje dag. Under perioder med mycket stress och press skulle jag tidigare kanske struntat i löpningen för att jag var för trött, kom hem för sent och att “det ändå inte var någon idé” om jag inte skulle hinna springa iallafall 8-10 km. Numera har jag alltid tid för 20 minuter varje dag och på en vecka blir det ju ändå en viss mängd. Den biten är den bästa! Jag har också insett att går att springa tidigt på morgon, det går springa sent, hur trött jag än är så är jag alltid lite piggare efteråt och sover bättre.
Nackdelarna är att det på resdagar osv blir mer krångligt, då behöver det planeras lite extra. Nackdelarna kan vara att jag oftast kör samma runda och alltid samma tempo. Min variation får jag genom att springa med Runacademys löpargrupp. Det blir mitt kvalitetspass i veckan (annars blir det inget) sen kör jag backpass eller långpass på helgen vilket under vintern har varit från 15-30 km.
Förkyld har jag inte varit på hela året. Däremot blev jag ordentligt magsjuk i mars då fick jag hålla uppe under en vecka. Men sen började jag om igen. Man sätter ju “reglerna” för sig själv och mina säger att man alltid kan börja om. Jag tänker fortsätta så länge jag mår bra av det!”
jenny karlsson

Jenny springer inte bara varje dag – hon springer gärna i varierad och vacker natur!

Comments are closed.

Fler inlägg:
Bloggarkiv: