Malin bästa tips till dig som vill springa hinderbanelopp

Amanda Nekby juni 14, 2018

Att springa hinderbanelopp är en rolig utmaning för dig som gillar att springa men också vill utmana din smidighet, styrka och koordination. Malin springer i Uppsalas löpargrupp och älskar utmaningen av löpning kombinerat med hinder! Träning har alltid varit en stor del av hennes liv, men har till största del bestått av konståkning. Sommaren 2017 hittade hon sin grej när hon började träna hinderbana (OCR). I sommar springer hon EM i hinderbanelöpning. Idag ger Malin er sina bästa tips till dig som också vill anta utmaningen att springa ett hinderbanelopp!

Hur viktig är löpningen i hinderbanelopp?
De flesta tävlingar är på 8-15 km. Det är därför en klar fördel att vara löpstark och ha en god löpekonomi. Under lopp med tuffa hinder är löpningen desto viktigare, där behöver man hitta lugnet för att återhämta sig inför kommande hinder.

Hur har Uppsalas löpargrupp hjälpt dig?
Tack vare löpargruppen har jag fått bättre löpteknik. Jag känner mig starkare i min löpning och framförallt mer sugen på att springa. Jag ser hela tiden fram emot och längtar efter nästa pass! Dels för att jag känner att det ger resultat, men också för att vi har så fantastiskt roligt på träningarna och sån gemenskap!

Hur ska man träna för att klara hinderbanelopp så bra som möjligt?
För att klara hinderbanelopp på bästa sätt gäller det att vara allsidig och anpassningsbar. Som tidigare nämnt spelar löpningen en viktig roll. Men utöver det är greppstyrka A och O. Förutom att träna hinderbana är klättring ett bra och roligt komplement. Styrketräning av olika slag är också viktigt för att inte skada sig och för att orka med alla hinder. Men det viktigaste är att man har roligt och att man vågar anta alla utmaningar man möter. Klarar man inte ett hinder ena gången, får man helt enkelt inte ge upp, utan istället öva mer på det som behöver förbättras. Med övning och envishet klarar man det förhoppningsvis till nästa tävling!

Vad har du för mål med träningen i år?
Detta år har gått över förväntan! I april gjorde jag ett superheat under Ultimate OCR och lyckades kvala till EM och VM i OCR i åldersklass (18-24). Så mitt stora mål detta år är självklart att uppnå bra prestationer under dessa tävlingar! Men också att förvärva mig ny kunskap om och insikt i vad jag behöver bli bättre på för att utvecklas som OCR-löpare. Mitt närmaste mål är emellertid att prestera bra under Toughest nu på lördag! Jag hoppas få en så bra uppladdning som möjligt inför EM den 30 juni!

Vill ni följa Malin på hennes hinderbaneresa hittar ni henne på Instagram under namnet eklundmalinn.

Vi önskar Malin lycka till på lördag!


comments powered by Disqus