December 04, 2018
Amanda Nekby

För att få in träningen i sitt ofta späckade schema så är det viktigt att planera. Det är annars lätt att man skjuter på träningen och tänker att det passet kan göras dagen efter istället. Plötsligt har hela veckan gått och man har inte kört ett enda pass. Om man planerar in när träningen ska göras och på så sätt avsätter tid för att träna så är det mycket större chans att du hinner med passet.

I dag vill vi på Runacademy ge er våra bästa träningsplanerings tips!

– Skriv upp träningen
Skriv upp i mobilen eller i en almanacka vad du ska träna och när. Att få en överblick svart på vitt underlättar mycket.

– Variera träningen
Det är viktigt att variera träningen för att utvecklas och för att det ska kännas roligt. Hur mycket du kan variera träningen beror självklart också på hur många pass i veckan som du har tid och din kropp klarar av. En bra tumregel är att försöka få med ett tuffare intervallpass, ett lättare joggingpass samt minst ett styrkepass.

– Sprid ut träningen
När du planerar din vecka är det viktigt att du varierar mellan de lätta och hårda passen. För att ta åt dig av de tuffare träningspassen så måste kroppen få vila. Dagen efter ett tufft intervallpass är det därför bäst att vila eller enbart köra något återhämtande som en promenad, simning, cykling eller lättare jogg. Du ska inte köra flera hårda pass efter varandra då kommer du tillslut inte orka köra lika hårt på träningen och får helt enkelt inte samma effekt. Tänk på att du måste vara återhämtad för att även kunna ta åt dig av träningen.

– Ha ett mål med träningen
Har du ett mål med träningen hare du också ett syfte till varför du tränar. Ett tydligt mål ökar också din motivation till träningen och den blir roligare.

– Den bästa träningen är den som blir av
Även fast du har ont om tid en dag till träningen så är lite träning bättre än inget. Även fast du bara har 15 min över till träning så kommer 15 min göra dig både starkare och piggare än om du hade struntat i träningen.

– Spring tillsammans med andra
Att vara med i en av våra löpargrupper är ett perfekt sätt för att få till ett kvalitetspass varje vecka. Springer du inte med våra löpargrupper kan det vara ett sätt att ge sig ut om du planerar din träning tillsammans med någon annan. Då peppar ni och hjälper varandra i träningen!

– Träna utifrån dina förutsättningar 
Vi kan lätt påverkas av andra. Tänk på att du tränar för din egen skull och vad andra gör spelar ingen roll. Anpassa därför träningen efter din förmåga och målsättning. Vi kan lätt bli stressade av vad andra gör, så om du har precis kommit igång med löpningen gäller det att ta det lugnt i början och inte stressa fram resultat. För mycket löpning för en kropp som inte är van kan leda till skador.

– Planera passen så att de känns roliga
Att alltid springa på samma ställe kan vara lite tråkigt i längden. Försök att planera din träning så att du springer på olika ställen och olika underlag. Detta gör träningen även mer skonsam. Ibland är det bra att byta ut löpningen mot ett alternativt träningspass. Alternativ träning för löpare kan vara cykel, crosstrainer, vattenlöpning, skidåkning eller motionsgymnastik. Vid alternativ träning stärker du upp andra muskler på kroppen, belastar kroppen på ett nytt sätt och får en liten paus från löpningen. En liten paus från löpningen gör det desto roligare sen att komma ut i igen!


Behöver du hjälp med att få struktur i din träning så kan du på vår medlemssida enkelt skapa ett träningsprogram utifrån dina förutsättningar och mål!

Comments are closed.

Bloggarkiv:
Fler inlägg från bloggen: