Stor möjlighet att utmana i fartlekar

Amanda Nekby november 1, 2017

Denna vecka i våra löpargrupper springer vi en fartlek där vi successivt springer kortare och kortare intervaller. Men vad är fördelarna med detta typ av pass?

– Passet förbättrar fartkänsla. I passet börjar vi med lite längre intervaller och avslutar med riktigt korta intervaller. På de längre intervallerna gäller det att hålla igen lite i löpningen och inte köra på för hårt detta för att du ska kunna öka tempot sen på de kortare intervallerna. Ett vanligt misstag när man springer intervaller är att man går för hårt ut och springer sig stum tidigt. Blir du stum i benen blir det svårt att bibehålla tempot och det blir väldigt svårt att öka tempot på de kortare intervallerna. På veckans pass uppmanar vi därför er deltagare att verkligen känna en skillnad i tempo mellan de långa och korta intervallerna.

– Du utmanar dig själv successivt att springa i ett högre tempo. Kroppen får verkligen en chans att komma igång gradvis, du blir ordentligt uppvärmd och risken för skador minskar. Skulle vi börja med de mest explosiva intervallerna tidigt i passet är chansen större att man skulle råka sträcka sig.

– Det är ett mentalt stimulerande pass. I ett pass där man hela tiden kör samma intervaller är det lätt hänt att man efter en stund tröttnar och har svårt att motivera sig själv. När vi får mer variation i löpningen blir den roligare. Mycket av den tröttheten vi upplever i löpningen beror på mental trötthet och att huvudet bromsar kroppen fast att vi har mycket krafter kvar. Får man ett nytt fokus regelbundet under själva passet blir det mentalt lättare att fortsätta kämpa och göra sitt bästa passet igenom.

Tränar du inte med oss men vill du också köra veckans fartlek? På Runacademys medlemssida hittar du passet i sin helhet!

Så här tyckte deltagarna i måndagens och tisdagens grupper om passet: 

Väldigt kul! Väldigt jobbigt!, Som alltid väldigt inspirerande att träna med er!! Såå kul!! – Deltagare i Farsta

Tufft och kul pass – Deltagare i Karlstad

Här ser ni bilder ifrån måndagens och tisdagens löpargrupper!

Farsta

farsta2

fasrta1


Gävle

gävle1


Liljeholmen

liljeholmen1


Södertälje

Södertälje1


Västerås

väst1

väst2

väst3


Östermalm

öste2

öster1


 

Eskilstuna

Eskilstuna1


Kiruna

kiruna2 kiuna1


Laholm

Laholm1

laholm2

laholm3


 

Luleå 

Luleå1

luleå2


Lycksele

lycksele1


Malmö

malm2 Malmö1


Solna

solna1


 

Täby

Täby


Umeå

umeå1

uneå22


Östersund

östersund1
Snyggt sprunget även i Karlskrona, Mölndal, Visby, Växjö, Falun, Kungsholmen, Linköping, Öland och Örebro!


comments powered by Disqus