Stäng

Runacademys blogg

Vi testar olika barer

Publicerad

Det har blivit alltmer populärt med olika barer och nu hittar man dem överallt i olika butiker. Det kan vara smidigt och enkelt att ta en bar när man har bråttom och det är även enkelt att få med sig.

Men bara för att det är en bar så behöver det inte innebära att det är nyttigt. En del barer innehåller nästan lika mycket socker som godis trots att det sägs att det är nyttigt. Så det här med barer kan vara en svår djungel. Ofta innehåller det också en hel del sötningsmedel, färgämnen och andra konstiga tillsastser, så man kan alltid frågesätta hur bra det egentligen är.

Det som gör det extra svårt med alla barer är att de kan vara bra för olika syften, men oftast så förklaras det inte så tydligt i butiken vilket gör att det lätt kan bli fel. Så hur kan barerna då skilja sig åt?

En bar för mellanmål eller som måltidsersättning
Att ersätta maten med en bar är egentligen aldrig en bra idé. Det är mycket bättre att då äta riktig mat. Oftast innehåller dessa barer också mycket socker och inte heller mättar de så bra som vanlig mat gör. Men om du har riktigt bråttom och inte hinner äta det där mellanmålet så kan en bar vara bättre än att du inte äter någonting. Välj då en bar som inte har så mycket socker utan en högre mängd fibrer och protein, då håller du dig i alla fall dig något mer mätt. Den största skillnaden mellan de som oftast kallas för ”måltidsbarer” och vanliga barer är att man tillsatt vitaminer och mineraler till en sådan bar. Men att det gör baren bättre bara för att den har fått i sig en vitamintablett är ju inte direkt någon sanning. Så vanlig mat är alltid bättre än att äta en bar.

Bar efter träning
Efter ett tufft träningspass så är det viktigt att få i sig kolhydrater samt protein för att minska muskelnedbrytningen och fylla på våra glykogendepåer. Det gör att du återhämtar dig snabbare och stärker även ditt immunförsvar. En bar kan därför vara smidig att få med sig även om det egentligen är bättre att äta flytande föda efter ett träningspass då upptaget är snabbare.

Direkt efter ett träningspas vill man att energin ska vara lättsmält och att kroppen snabbt kan ta upp det. Framförallt behöver man kolhydrater samt protein. Av den anledningen så är det inte helt optimalt om baren innehåller en massa fibrer och fett, det gör nämligen att kroppen inte kan ta upp protein och sockret lika snabbt. Nu får den istället innehålla både snabba kolhydrater samt protein, det behövs direkt efter ett träningspass.

Bar under träning
Under ett längre pass så kan en bar vara bra för att fylla på med extra energi. Det är då viktigt att baren är lättsmält och inte innehåller en massa fibrer.  Magen behöver inte en massa fibrer att jobba med under själva passet. Det kan vara bra med en mindre mängd protein om du ska vara ute under en väldig lång tid, men det är viktigare med protein efter passet än under själva passet. Under själva passet är det viktigast att fylla på med kolhydrater.

Så hur bra är egentligen de vanligaste barerna som finns i de flesta butiker?

Vi har testat några av de vanligaste barerna som man hittar i butiker och ger vår bedömning både på smak och hur de ska användas. Vi har betygsatt baren i smak på en skala mellan 1-5 där 1 är äcklig, 3 är okej i smak och 5 är fantastiskt god.

Hur skiljer sig en bar mot en snickers?
För att få en uppfattning över innehållet på barerna så kan du jämföra med en snickers. På 100 gram snickers finns det hela 490 kcal vilket är högre än alla de barer som vi testade. Du får däremot i dig en del protein i form av 9 gram men innehåller hela 48 gram socker och endast 1,1  gram fibrer. Under och efter ett träningspass så är det faktiskt snabba kolhydrater i form av socker som man vill åt så i det fallet kan en snickers fungera minst lika bra som en bar. Det innehåller även minimalt med fibrer i form av endast 1 gram vilket gör den väldigt lättsmält.  Snickers kan alltså vara ett bra alternativ som energi under ett träningspass när man springer väldigt långt, dock får man i sig betydligt mindre protein i jämförelse med flera av barerna. Det är däremot ingen höjdare som mellanmål då det innehåller alldeles för mycket socker och för lite fibrer.

 

 


 

 

 


Madegood
madegood
Smak: Almond Apricot
Poäng på smak: Petra 3, Therese 3 och Amanda 2
Vikt: 36 g/ bar

+Bra mellanmålsbar, då den innehåller mycket fibrer. Baren ser ”naturlig ut” då man ser bitar av nötter och frukt. Den är dessutom ekologisk.
– Baren fastnar i tänderna och är lite svårtuggad så den passar inte bra att äta under träning. Den innehåller dock en hel del vitt socker och inte så mycket protein. På grund av det höga fiberinnehåller är denna bar inte helt optimal i samband med träning.

Näringsinnehåll / 100 g bar:
355 kcal/ 100 g
25 g socker/ 100 g
8 g fibrer/ 100 g
9 g protein /100 g


SWEBAR
SWEBAR
Smak: Choklad
Poäng på smak: Petra 3, Therese 3 och Amanda 4
Vikt: 55 g/ bar

+En bar som passar bra att ta efter träning. Kan också intas under träning då den är lättuggad.
– Innehåller dock en hel del vitt socker så inget bra att ta bara som ett mellanmål.

Näringsinnehåll/ 100 g bar:
394 kcal
38 g socker
30 g protein


Gainomax
Gainmax
Smak: Choklad och kaffe
Poäng på smak: Petra 2, Therese 2 och Amanda 5
Vikt: 60 g/ bar

+ Innehåller mycket protein vilket gör den till en bra bar att ta efter träningen.
– Något stor bar vilket gör den lite osmidig att ha med sig under ett träningspass.

Näringsinnehåll/ 100 g bar:
390 kcal
27 g socker
32 g protein


Maxim
Maxim
Smak: Peanut och Caramel
Poäng på smak: Petra 2, Therese 1 och Amanda 3
Vikt: 80 g/ bar

+ En bar som är väldigt stor då den väger hela 80 g. Denna bar innehåller väldigt mycket protein och säljs som en ”muskelbyggar” bar.  Kan vara bra efter ett pass om den kombineras med en frukt för att få i sig något mer kolhydrater, annars är den perfekt som ett mellanmål.
–  Denna bar innehåller väldigt lite kolhydrater 16 g/ 100 g bar, vilket gör att den inte är helt optimal att ta i samband med träning. Kolhydrater behövs för att fylla på glykogendepåer i musklerna. Då baren innehåller mycket protein och även fibrer är baren väldigt mättande vilket gör att den passar mycket bättre som ett mellanmål är i samband med själva träningen.

Näringsinnehåll/ 100 g bar:
376 kcal
5,2 g fibrer
54 g protein
9 g socker

Näringsinnehåll / bar


SmartMeal by Nutrilette
Nutrilette
Smak: Choclate chip cookie
Poäng på smak: Petra 5, Therese 5 och Amanda 5
Vikt: 60 g/ bar

+ Mycket god smak med krispig och bra konsistens. Den innehåller även en hel del vitamniner och mineraler.
– Innehåller en hel del socker och gör därför att den inte är otptimal som mellanmål. Lågt intag av protein för att tas som en ”måltidsbar” som den säljs som.

Näringsinnehåll/ 100 g bar:
380 kcal
9,9 g protein
31 g socker
9,9 g fibrer


Naturdiet av Friggs
naturdiet
Smak: Nougate Chocolate
Poäng på smak: Petra 3, Therese 3 och Amanda 5
Vikt: 58 g/ bar

+ Innehåller en hel del fibrer och protein.
–  Innehåller en del del socker vilket gör att det inte är helt optimalt att ta som ett mellanmål. Den höga fiberhalten kan göra att det blir något mer svårsmält under ett träningspass.

Näringsinnehåll/ 100 g bar:
380 kcal
31 g socker
9,7 g fibrer
24 g protein


Starnutrition
bestbar
Smak: Best bar Double chocolate chunk
Poäng på smak: Petra 1, Therese 1 och Amanda 1
Vikt: 60 gram

+ Högt proteininnehåll samt mycket fibrer och väldigt lite socker. Bra val som mellanmål!
– Denna bar var absolut sämst i smak. Konsistent är väldigt torr vilket gör den mindre trevlig att tugga. Fungerar bättre som ett mellanmål än att man tar den i samband med träning på grund av den höga fibermängden.

Näringsinnehåll/ 100 g bar:
326 kcal
3 g socker
36,3 g fibrer
32,4 g protein


ProteinPro
toffee caramel
Smak: Toffee caramel
Poäng på smak: Petra 3, Therese 3 och Amanda 4
Vikt: 45 g/ bar

+ Kan med fördels intas efter träning då den innehåller mycket protein och är lättsmält. En lätt bar vilket gör den smidig att ha med sig och äta under träning. Fungerar även bra som ett mellanmål.
– Lite kolhydrater i baren så väljer du att ta den innan eller efter träning så kan det vara bra att komplettera baren med en frukt.

Näringsinnehåll/ 100g  bar:
359 kcal
2,5 g socker
50 g protein


Allevo one meal
ALLEVO
Smak: Toffee
Poäng på smak: Petra 3, Therese 3 och Amanda 4
Vikt: 57 g/ bar

+ Innehåller en hel del protein och en mindre mängd fibrer.
– Innehåller en hel del socker som gör att den inte är helt optimal att ta istället för mat. Kan därför vara bättre att ta efter ett träningspass.

Näringsinnehåll/ 100 g bar:
373 kcal
28 g socker
6,7 g fibrer
25 g protein


Powerking
POWERKING
Smak: Choklad
Poäng på smak: Petra 4, Therese 4 och Amanda 4
Vikt: 40 g/ bar

+ Lätt att ta med sig och kan intas under eller efter ett träningspass. Väldigt prisvärd då du köper den för endast 10 kr i butik!
– Det låga priset förklaras delvis av att den är mycket mindre än andra barer.

Näringsinnehåll/ 100 g bar:
390 kcal
29 g socker
32 gram protein


Maxim Protein Bar
crispy brownie
Smak: Crispy Brownie
Poäng på smak: Petra 4, Therese 5 och Amanda 3
Vikt: 50 gram/ bar

+ Bra storlek, härlig konsistens då den både är krispig på ovansidan och mjuk botten. Fungerar bra som mellanmålsbar innan träningen. Innehåller mycket protein, väldigt lite socker och en hel del fibrer.
– Denna bar är inte optimal att inta i samband med träning då den innehåller lite kolhydrater men en hel del fibrer som gör den svårsmält. Perfekt att istället ta som ett mellanmål!

Näringsinnehåll/ 100 g bar:
357 kcal
2,7 g socker
8,5 g fibrer
40 g protein


 

Så vad ska man dra för slutsats om testet?
Många av barerna är det inte så stor skillnad på när det kommer till smak. Egentligen är inte det så konstigt då många barer tillverkas på samma fabriker men som sedan säljs under olika varumärken.

Det som förvånar oss mest är att de barer som säljs till användning för viktminskning eller som måltidsersättning som Nutrilette, Allevo samt NaturDiet innehåller ungefär lika mycket socker så väl som lika mycket kalorier som energibarer som är tänkta att äta under eller efter ett träningspass. Att äta barer istället för riktig mat är därför aldrig något bra alternativ.  Barer ska snarare användas när man är på språng som mellanmål eller för att det är lätt att få med sig som under ett träningspass eller direkt efter ett pass. Men inte istället för en lunch. Vanlig riktig mat mår kroppen alltid bäst utav.

De barer vi främst skulle rekommendera av de vi testade:

Att ta som mellanmål när man är på språng: Maxim Protein Bar

Att ta under ett träningspass för att fylla på med energi: Powerking

Att ta efter ett träningspass: SWEBAR från Dalblads

 


En kommentar
  1. Tack då slipper vi tugga igenom oss hela sortimentet själva! Har ni förätit er på barer nu?