Stäng

Runacademys blogg

Detta inlägg är från Runacademy's grundare Petra Kindlund.

Många kvinnor är rädda för att springa själva

Publicerad

Trots att det är 2017 så är det många tjejer som känner sig rädda och obekväma av att springa ensamma. Man är rädd att bli överfallen eller tycker det är obehagligt av att få onödiga kommentarer från män som vill sätta sig över en.

Som kvinna och löpare känner man sig därför ofta utsatt när man springer själv och så borde det inte vara. Vi ska också kunna springa var och när vi vill. Vi ska inte behöva vara rädda.

Av den anledning är det väldigt bra att Aktuellt ikväll uppmärksammade detta i SVT och vi deltog i ett inslag. Framförallt var det mycket fokus på att vi kvinnor ofta blir trakesserade på olika sätt när vi springer. Det kan vara allt från kommentarer som ”Snygg rumpa” till att någon som klappar till en i rumpan.

För min egen del så har jag fått så mycket olika kommentarer att jag knappt inte bryr mig längre. Det blir nästan som vardag. Värst är det om man springer utomlands. Då får man räkna med visslingar, hejarop och någon som smäller till i baken. En gång i Marocko var det några killar som stoppade mig och höll fast mig, men jag lyckades komma loss och springa i från dem. Något sådant har dock aldrig hänt mig i Sverige.

Jag känner mig ändå aldrig riktigt rädd när jag springer. Självklart kan jag ha respekt men jag vill nog inte tillåta mig själv att bli rädd. Inget ska få stoppa mig från att göra det jag älskar. Jag tänker att det ändå är en väldigt liten risk att något allvarligt skulle kunna hända. Det går inte att leva om man ska vara rädd för allt där det finns en risk.

Jag är därför inte rädd att springa varken i skogen eller när det är mörkt. Men jag vet att många andra är det och det är väldigt synd. Men genom att prata öppet om det och stötta varandra så kan vi komma en bit på vägen och hjälpa varandra. Är därför väldigt glad att Aktuellt gjorde detta inslag.

Har du varit med om någon form av trakasserier eller onödig kommeunder din löprunda? Känner du dig rädd när du springer?

(null)

(null)


Kommentarer avstängda.