Stäng star

Runacademys blogg

Varför ska man kombinera backe med plana intervaller?

Publicerad

En del av löpargrupperna har nu sprungit veckans intervallpass där de utmanas genom längre plana intervaller kombinerat med kortare intervaller i backe. Att kombinera backe med plant har många fördelar, nedan går vi igenom några.

– Du tränar både central och lokal kapacitet. I de plana intervallerna får hjärta och lungor arbeta, medan backintervallerna tar mer på benmusklerna. Det här gör passet tidseffektivt, då du tränar två olika kvalitéer i ett pass. Har du både backe och intervaller på schemat, men begränsat med tid för två pass, kan du med fördel kombinera dessa.

– När du springer i backe tvingas du jobba mer på löptekniken genom att korta ner steget, höja stegfrekvensen och lyfta mer på knäna. När du sedan övergår till de plana intervallerna överförs tekniken från backlöpningen och på så sätt springer du mer effektivt.

– Dina muskler blir uthålligare! Efter backen kommer du att vara trött muskulärt. Genom att öva på att springa intervaller med trötta muskler, kommer det att ske anpassningar i muskelcellerna för att på sikt kunna arbeta längre utan att bli trött.

– Du övar upp explosiviteten och trycket i steget under kortare backryck där du springer riktigt fort. Då aktiveras även fler snabba muskelfibrer, som du kan utnyttja under de längre intervallerna.

– Det är roligt med variation! Att växla mellan olika typer av intervaller, i detta fall plant och backigt, kan upplevas roligare och lättare mentalt då det gör passet mer varierat.

Så här har det sett ut bland våra löpargrupper som under måndagen och tisdagen sprungit kombinationsintervaller:

LAHOLM

LINKÖPING

LULEÅ

MALMÖ

MORA

UMEÅ

Gävle

Haninge

Jönköping

KUNGSHOLMEN

Karlskrona

Karlstad

Liljeholmen

Mölndal

Skellefteå

Trollhättan

Västerås

Växjö

ESKILSTUNA

FALUN

KIRUNA


Kommentarer avstängda.