Stäng

Runacademys blogg

Laga vegetariskt!

Publicerad

För att optimera träningen är det viktigt att äta regelbundet, efter träningen och äta bra mat. Att laga mer vegetariskt är något som alla borde göra både för klimatets och för hälsans skull. Men ibland kan det vara svårt att finna inspiration i matlagningen! Många av ingredienserna i dessa recept är återkommande därför kan du göra flera rätter med liknande ingredienser.
Här kommer hela 7 recept på enkla vegetariska måltider! Så varför inte köra en vegetarisk vecka? Alla recept räcker till 4 portioner.


 

Halloumistroganoff med fullkornsbulgur och sallad

Korvstroganoff är en vardagsfavorit hos många. Men med halloumi får du denna klassiker vegetarisk. Det går bra att byta ut bulgur mot ris eller pasta. Men fullkorns bulgur är ett nyttigare alternativ. Om du vill kan du lägga in 2 dl kokta röda linser för att öka proteininnehållet i maten.

Ingredienser:
400 gram halloumi
1 gul lök
2 skivade morötter
2 msk tomatpuré
400 gram krossade tomater
2,5 dl matlagningsgrädde
1 msk balsamvinäger
Salt och peppar
Bulgur gärna fullkorn
Sallad
Så här gör du:
1. Hacka löken, skiva morötterna och tärna halloumin. Stek löken några minuter i olja i en stekpanna med något högre kant alternativt använd gryta.
2. Tillsätt tomatpuren och morötterna och fräs lite
3. Häll i krossade tomater, matlagningsgrädde och balsamvinäger
4. Tillsätt halloumin
5. Låt koka upp och smaka av med salt och peppar
6. Tillsätt kokta linser om du vill i stroganoffen
7. Servera med kokt bulgur och grönsallad

Pasta med spenat- och fetasås

Denna rätt har en härlig sälta i sig både av fetaosten och soltorkade tomater.
Ingredienser:
1 gul lök
En ask coctailtomater
2,5 dl matlagningsgrädde
150 gram fetaost
Ca 400 gram fryst hackad spenat
Salt och cayennepeppar
Pasta
Soltorkade tomater
Gör så här:
1. Hacka löken, dela tomaterna i halvor och skär fetaosten i mindre bitar. Stek löken sen i olja
2. Tillsätt grädde, fetaost och spenat och låt koka upp
3. Tillsätt tomaterna och smaka av med salt och cayennepeppar
4. Servera med pasta och soltorkade tomater

Morts- och sesambiffar med bulgur och tzatsiki

Det finns en mängd olika sätt att göra olika typer av vegitariska biffar, här är en av sätten!
Ingridienser för biffarna:
500 gram morätter
1 ägg
1 dl vetemjöl
3 msk semsamfrön
1 tsk salt
2 krm peppar
Olja
Ingridienser tzatsiki:
3 dl youghurt av fetare slaget. Gärna grekisk eller turkisk.
½ gurka
1-2 vitlöksklyftor
Salt och peppar
Serveras med bulgur med gröns sallad och tomat

Så här gör du:
1. Gör biffarna genom att riva morätterna, blanda med ägg, vetemjöl, sesamfrön, salt och peppar.
2. Forma smeten till tunna biffar.
3. Stek biffarna i olja
4. Gör tzatzikin genom att riva gurkan och krama ur vattnet
5. Blanda ihop youghurt, gurkan, pressad vitlök och smaka av med salt och peppar
6. Servera biffarna med tzatzikin, bulgur och sallad

Linsgryta

Linsgryta är snabblagat, billigt och gott. Linser är en bra proteinkälla.
Ingridienser:
1 gul lök
1 gul eller röd paprika
3 morötter
400 gram krossade tomater
2 dl okokta röda linser
1 dl vatten
Chiliflakes
Salt och peppar
Så här gör du:
1. Hacka gula löken, dela paprikan i mindre delar och skala och skiva morötterna.
2. Stek löken några minuter och tillsätt sen paprika och morötter
3. Tillsätt krossade tomater, vatten och häll i linsena. Låt koka 10 minuter. Smaka av med chiliflakes, salt och peppar
4. Severa med ris eller ät som den är.

Hummus och avocado wraps med youghurtsås

Detta är nyttig snabbmat!
Ingridienser:
1 pakter fullkornstortilla
Sallad
Tomat
Avocado
Ingridienser hummus:
400 gram kikärtor, färdigtillagade
1 vitlöksklyfta
3 msk olivolja
½ tsk spiskummin
Salt och peppar
Ingridienser youghurtsås:
3 dl Tukisk/ grekisk youghurt
Salt och peppar
Skvätt citronsaft
Gör så här:
1. Mixa kikärtorna
2. Blanda kikärtorna med resten av hummusingredienserna
3. Blanda ihop youghurtsåsen
4. Servera hummusen i tortillabröd med sallad, youghurtsås och skivad avokado.

Panerad halloumi med klyftpotatis och tzatziki

Detta blir en lyxig middag och fungerar härligt som en helg eller fredagsmiddag!
Ingredienser:
400 gram halloumi
2 ägg
Sesamfrön
1 kg potatis
2 msk olja
Salt och peppar
½ gurka
3 dl youghurt
1-2 vitlöksklyftor
Salt och peppar
Valfri sallad
Gör så här:
Börja med klyftpotatisen
1. Sätt ugnen på 200 grader
2. Skala och skär potatisen i skivor
3. Blanda runt potaisen med salt gärna flingsalt och olja i en skål
4. Lägg ut potatisen på en plåt med bakplåtspapper
5. Lägg i ugnen ca 30-40 minuter, tills de fått färg.
6. Skiva halloumin i stora skivor
7. Vispa upp äggen i en skål och lägg sesamfrön i en annan.
8. Doppa halloumin i äggen och sen vänd runt bland sesamfröna
9. Stek hallumin i olja
10. Gör tzatzikin genom att riva gurkan och krama ut vattnet. Blanda med youghurt, pressad vitlök och salt och peppar.
11. Servera panerad hallumi, med klyftpotatis, tzatziki och sallad

Chli sin carne med linser

Chili con carne är också en klassiker men den går utmärkt att göra vegetarisk!
Ingridienser:
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 röd paprika
1 paket Färdigkokta kidneybönor eller blandade bönor
400 gram krossade tomater
1 liten burk majs
1 tsk spiskummi
Chilipeppar
Salt och peppar
Ev några nypor socker
2 dl okokta röda linser
Ris
Gräddfil
Sallad
Gör så här:
1. Koka upp 4 dl lättsaltat vatten och koka sen linserna på låg värme tills vattnet är borta
2. Hacka lök, paprika och finhacka vitlök
3. Stek löken några minuter och tillsätt sedan vitlök och paprika. Stek lite till och tillsätt kryddor efter tycke.
4. Lägg i tomater, bönor och majs.
5. Låt småputtra i 10 minuter
6. Tillsätt de kokta linserna i chilin. Smaka av och tillsätt mer kryddor om det behövs
7. Servera med kokt ris, sallad och gräddfil!

Hoppas ni blir inspirerade till att laga mer vegetariskt. Smaklig måltid!


Kommentarer avstängda.