Stäng star

Runacademys blogg

5 tips för att göra löpningen mer skonsam!

Publicerad

I dag ska ni få fem snabba tips för att löpträningen ska bli mer skonsam för kroppen.

Värm alltid upp ordentligt! 
Många akuta skador så som stukningar och bristningar uppkommer på grund av att kroppen inte har fått chansen att värma upp ordentligt. När vi värmer upp höjs kroppstemperaturen i musklerna vilket gör dem mer följsamma. Koordinationen blir också bättre av en uppvärmning vilket förebygger snetrampningar.

Variera träningen
Det är lätt hänt att man blir bekväm och fastnar i ett vana där man springer samma pass vecka ut och vecka in. Det är inte särskilt effektiv träning eftersom kroppen snabbt vänjer sig vid det man gör. Kroppen stärks upp genom att vi varierar tempo, terräng och springer olika typer av löppass. Så undvik slitsamma distansrundor flera gånger i veckan på hård asfalt. Lägg gärna in istället något pass då och då i skogen. Spring i backe och utmana dig själv i olika typer av intervaller.

Glöm inte återhämtningen
Ett av de vanligaste misstagen är att man blir för ivrig och bara tränar på! Man tänker ju mer jag tränar desto bättre blir jag! Har du ett heltidsarbete, familj och barn kanske du inte ska träna 7 hårda pass  i veckan. Det blir lätt för mycket. Det är också viktigt att kroppen får vila och återhämtning. Har du ett belastande arbete ska du självklart prioritera träning men också vila. Det är när vi vilar, äter och sover som kroppen får chans att ta tillgodo sig träningen. För vi inte tillräckligt med återhämtning kommer kroppen för eller senare säga ifrån och du får ont. Eller att du tappar suget för att du alltid är trött och träningen känns inte lika rolig längre.

Träna styrketräning
En viktig komponent för att kroppen ska kunna klara av löpträningens belastning är att vi har en bra hållfasthet i våra musklers strukturer runt våra leder. Många av våra vanligaste skador sker runt knä och höftled i musklernas seninfästen. Med hjälp av styrketräning stärker vi upp musklerna och muskler runt lederna verkar stötdämpande.

Underhåll rörligheten
När vi springer jobbar vi länge i ett och samma rörelsemönster. När inte kroppen arbetar i ett varierande rörelsemönster är det lätt hänt att man blir stel. Det är vanligt också att vi sitter mycket och många av oss arbetar framför datorer. Det är också en bidragande orsak till att många av oss har begränsad rörlighet. Stillasittande leder framför allt till strama höftböjare och inåtroterade axlar med förkortade bröstmuskler. Är du stel begränsar det dig i din löpning och det blir svårt att få ut ett bra löpsteg. När inte musklerna är flexibla och följsamma i våra rörelser kan det vara en orsak till irritation runt våra leder.


Kommentarer avstängda.