Möt Charlotta Fougberg i en exklusiv intervju där hon berättar om hur hon kom ur sin överträning och förklarar hur hon har gått framåt så mycket i år.
Foto Hasse Sjögren DECA Text&Bild
Charlotta Fougberg var i början av den här säsongen en duktig hinderlöpare i Sverige. I år har hon tagit ett rejält kliv i hennes utveckling och slagit personbästa med hela 15 sekunder samt slagit det svenska rekordet rejält. Det har lett till att hon nu är Sveriges största EM-hopp då hon har europas bästa tid i år på 3000m hinder. Här möter du Charlotta i en exklusiv intervju.
Du har gjort en helt fantastisk säsong i år och stort grattis till det ! Vad är förklaringen till att du gått framåt så mycket?
Jag tror att det är helheten som gör det. Allt har börjat gå min väg och det mesta runt omkring mig är väldigt positivt, vilket är en av mina stora drivkrafter. Jag lärde mig att lyssna på min kropp år 2012 då jag blev övertränad vilket har gjort att jag inte fått några större skador och sjukdomar som medfört en regelbundenhet i min träning som jag tror är väldigt viktigt. Jag har även bestämt mig för att jag vill satsa fullt ut och försöker göra allt på rätt sätt och göra det som krävs av mig för att nå mina drömmars mål. Till min hjälp har jag ett helt fantastiskt team omkring mig i form av min huvudcoach Johan Wettergren som tar hjälp och råd av Richard Mattson och Gustav Fabiansson, idrottspsykolog Lasse Edvardsson, massör Leif Robertz, min helt fantastiska träningsgrupp och stöttande familj och vänner.
Vad har du för förhoppning till EM? Och om du skulle vinna EM-guld, vad skulle du göra då?
Mina förhoppningar är GULD!! Jag fantiserar varje dag om när jag springer först övermållinjen och tar hem GULDET. Det får glädjetårarna att krypa fram. Om jag vinner så kommer antagligen glädjetårarna spruta och jag kommer krama om min tränare, mamma med sambo och pappa med fru under ärevarvet. Jag kommer inte veta vad jag gör då lyckan kommer vara så enorm. Att jag Charlotta Fougberg har möjligheten att få stå högst upp på prispallen och sjunga nationalsången på ett EM (om jag kommer att klara det då jag tror att tårarna kommer forsa) har jag bara drömt om tidigare.
Många duktiga löpare slutar ofta med satsningen strax efter 20, vad är det som har gjort att du ändå har orkat hålla dig kvar och fortsätta kämpa vidare?
Jag är en envis tjej som inte ger upp i första taget. Löpningen har nästan alltid gått lite bättre och bättre hela tiden, jag tycker det är väldigt roligt och mår väldigt bra efter att jag har genomfört ett väldigt hårt pass som jag inför kanske undrade om jag skulle klara av eller inte. När jag var 20 år åkte jag till Australien för att bli bättre på engelska och levde ett mer avslappnat liv och satsade inte helt på träningen vilket har gjort att jag idag inte känner att jag har missat något eller vill leva det liv som många andra friidrottare lägger av för att uppleva. Det gäller att ha tålamod och se till sitt drömmål, vägen är inte rak fram till dess. Vill man så kan man! Det jag får vara med om nu kan jag uppleva nu och inte sen, det är en helt magisk resa. Det livet de flesta andra lever får jag uppleva sen, det är många år kvar av mitt liv. Friidrotten för så mycket bra med sig och den har verkligen gjort mig till en bättre kvinna.
För drygt två år sedan var du övertränad och du berättar att du inte ens kunde jogga i 7min/km. Hur kom du ur den perioden?
Jag fick hjälp av Margareta Hultman som är idrottspsykolog som gav mig Mindfullnessövningar där jag lärde mig att lyssna på kroppen, vilade mycket och tränade inte mycket (ofta bara 10-20 min/vecka). Jag bestämde mig och då är jag envis. Det handlar om att ha tålamod och ta sig igenom de svåra stunder vi får gå igenom. Jag har blivit väldigt stark efter allt det jag fått gå igenom och det är positivt för mig idag. Vill ni så kan ni, kan jag så kan ni för jag är en helt vanlig person precis som ni!
Hur ser en typisk träningsvecka ut för dig nu?
På läger brukar de två första dagarna vara lugna för att sedan öka träningen där första två veckorna brukar vara tuffa och innehålla styrka för hela kroppen med vikter, hårda lite längre intervaller och tröskelpass varannan dag med cirka 130 km per vecka. De sista två till en veckan innan sänker vi distansen per vecka drastiskt, kör enbart lätt bålstyrka och kortare och snabbare intervaller för att det ska börja spritta i benen.
Till alla beundrare som undrar så är det lika bra att göra det klart, men är du singel?
Ja det är jag 😉
Stort lycka till nu Charlotta Fougberg på loppet. Vi kommer hålla alla tummar och tår. Imorgon går försöken och på söndag springer hon final!
Visste du att Charlotta även kommer att besöka vår löpargrupp i Göteborg i höst?
Foto Hasse Sjögren, Deca Text&Bild