Stäng star

Runacademys blogg

Därför ska du ibland springa långsamt!

Publicerad

En fantastisk egenskap med löpträningen är att den faktiskt ger effekt även fast att man springer i ett lugnt tempo där pulsen är låg och det känns behagligt. Du behöver inte ens springa hårt för att träningen ska ha effekt.

två killar springer i skog

Dessa effekter ger lågintensiv träning!

1) Du vänjer kroppen vid att springa

När vi springer i ett lågintensivt tempo så stärker vi upp musklernas senor och leders ligament och gör de mer hållfasta så att de tål löpningens belastning.

2) Du lär dig springa mer energisnålt

Ni vi är ute och springer blir vi just bättre på att springa och röra oss i det rörelsemönstret. På så sätt lär vi oss utveckla en mer effektiv löpekonomi och lär oss springa mer energisnålt.

3) Du kan träna oftare

Då lågintensivträning inte sliter lika mycket på kroppen och inte behöver lika lång återhämtning gör det att du kan träna oftare.

4) Du kommer orka att springa längre

Genom att sänka farten kommer du orka att också springa en längre sträcka utan att det känns alltför ansträngande. När man vill öka på längden på sina långpass är det därför viktigt att också sänka tempot.

5) Kroppen blir bättre på att använda fett som bränsle

När du springer i ett lugnt tempo övar du kroppens förmåga att använda fett som bränsle då det blir kroppens främsta energikälla. När du springer i ett högre tempo är det nämligen kolhydrater som mest används.

Så passa på att även njuta av de lugna passen. Tänk på att du då inte ska springa fortare än att du orkar att prata!

tjejer värmer upp


En kommentar
  1. Själv är jag en långsam runstreakare som springer 2-4 km varje dag. Passar jättebra för mig som är 70 och behöver motion, men måste vara snäll mot min kropp!
    /Christel