Ett långpass innebär att man är ute en längre sträcka än vad man annars gör de andra dagarna i veckan. Hela syftet är att vänja kroppen att vara ute länge så att leder, ligament och muskler vänjer sig att vara på fötterna länge. Det bygger även upp konditionen från grunden och bidrar bland annat till att kroppen får fler kapillärer och på sätt blir bättre att försörja musklerna med syre.
Många löpare springer dock alldeles för fort på långpassen. Det gör att kroppen slits ner och att ligga på tävlingstempo under en längre sträcka bryter enbart ned kroppen. För att enbart vänja kroppen att springa länge spelar tempot mindre roll. Det är mycket bättre att springa för sakta än för fort.
Under ett långpass ska du istället njuta av löpningen och inte pressa dig. Det ska vara i ett tempo att du orkar att prata. I backarna kan det därför vara tufft att springa om du också ska orka att prata och då är det helt okej att gå. När du kör långpass är det därför bättre att vara ute i 90 minuter där du blandar gång med jogg än att du bara är ute i 40minuter och springer fortare. Då försvinner syftet med hela långpasset. Syftet är ju att bara vänja kroppen att vara ute länge.
Så i helgen om du går ut på ett långpass – se till att njuta av löpningen. När du avslutar långpasset ska du känna att du hade orkat springa ännu längre!