Stäng star

Runacademys blogg

Du måste inte alltid springa hårt för att träningen ska ha effekt!

Publicerad

Springer du alltid allt vad du har på dina löpträningspass? Att du tänker att träningen inte har någon effekt om du inte pressar dig till max? Då kan det vara dags att tänka om!

Högintensiv träning har i flera studier visat sig vara väldigt effektivt för att förbättra syreupptagningsförmågan. Detta då du pressar kroppen hårt som gör att den måste bygga ett starkare hjärta, fler kapillärer och ännu mer mitokondrier för att anpassa sig efter belastning som den utsätts för. Men det sliter också hårt på kroppen.

Om du kör stenhårt på alla dina träningspass så finns en risk att du inte får någon återhämtning. Risken är att du då känner dig sliten och det kan i sin tur i värsta fall leda till skador eller sjukdomar. Om du dessutom alltid springer på för fullt är risken att du på nästa pass inte orkar hålla samma tempo och att pressa dig lika hårt. Du får då inte heller samma träningseffekt av den  högintensiva träningen.

För att riktigt hård träning ska ge effekt så gäller det att kroppen är återhämtad och redo för att pressa sig.  Risken är annars att du bara bryter ned kroppen och det tillslut enbart blir det någon form av mellanmjölksträning som varken är återhämtande eller tillräckligt hård. Att bara köra något mittemellan kommer inte göra att du blir så mycket bättre.

Det är också mentalt påfrestande att alltid springa på max. Det är lätt att då glömma bort att njuta av löpningen och lära sig att det  ibland bara får vara skönt. Löpning blir istället assoscierat med något ont där du måste få blodsmak i munnen och det kan göra att du på sikt att du ledsnar.

Det är därför viktigt att variera intensiten på passen så du inte alltid måste pressa dig på max. Du behöver minst 2-3 dagar mellan två riktigt tuffa intervallpass och då är det bättre att jogga långsamt än att inte röra sig alls. Om du inte har tränat så mycket tidigare kan det även vara så att det räcker med ett intervallpass i veckan för att hinna återhämta sig till nästa intervallpass.

Kom ihåg att även den långsamma joggen kommer ge dig träningseffekt. Den långsamma joggen är  framförallt  viktigt för att bygga upp kroppen så att leder och ligament klarar av belastningen att springa. Om kroppen inte är van är risken hög att de hårda intervallpassen enbart gör dig skadad då hög intensiv träning belastar kroppen hårdare. Den långsamma joggen är också viktig för att förbättra din löpekonomi och kommer göra att kroppen helt enkelt blir mer effektiv när du springer. Men framförallt kommer den lågintensiva löpningen hjälpa dig att hitta motivationen för att sedan orka köra hårdare träningspass.

Tänk på att det är viktigt att du sedan springer långsamt på de lugna passen. Det ska vara i ett tempo så att du orkar att prata. Kör du på för hårt är risken att du ändå inte hinner återhämta dig på de riktigt tuffa passen. Se till att de lätta passen är just lätta och de hårda passen är hårda.

 

 


Kommentarer avstängda.