Stäng star

Runacademys blogg

En vecka på stranden är inte avkoppling för mig

Publicerad

Avkoppling kan vara olika för olika personer.

I helgen har jag träffat min släkt och flera av dem är kanske inte så galet aktiva som jag är. Det här med löpning är snarare något väldigt avlägset.  (Jag har inget direkt ursprung från någon galen löparfamilj).

När man träffas under en midsommarhelg så är det väldigt vanligt att man berättar om sina sommarplaner och det är inte heller något undantag i vår familj.  Men när jag sedan berättar om mina sommarplaner ruskar de istället på huvudet  och alla säger menande;

”Men du måste också planera in någon riktig semester där du inte stressa runt så där mycket.  Det kan inte vara bra för kroppen utan du måste slappna av, ta tid till att vila och koppla av!”

Under den här sommaren har jag inte direkt planerat in några solsemesterar.  Inte för att jag inte gillar sol och värme  – jag om någon älskar värme! Men att ligga en vecka på en strand och dricka paraplydrinkar är inte avkoppling för mig. Det finns inget som gör mig så stressad. Visst det går bra några minuter eller i bästa fall i några timmar – men flera dagar på en strand då är jag snarare utbränd än full på ny energi. För mig är det mer stressande att bara ligga helt still. Det bara kryper i kroppen och att bara vara i nuet är för mig helt omöjligt.  Då tänker jag på allt som jag skulle hinna göra istället för att bara ligga där, tänker på alla krav och måste, tänker på hur länge jag måste ligga still, om jag kan äta snart och tankarna går i ett. Jag har svårt att helt enkelt få ro.

Om jag däremot ligger på en strand efter att ha gjort ett träningspass där jag fått springa av mig så man är så där lagom mör och skön i kroppen – då har jag inga som helst problem att ligga resterande dagen på stranden. Jag får därför mer energi och avkoppling av aktiva semestrar. Jag får mer energi av att springa i vacker natur och uppleva vackra vyer än att ligga en heldag på en strand.

Den här sommaren har jag därför bokat upp resor som i många andras ögon kan ses som rena självplågeriet. Nu på onsdag åker jag till Chamonix för att springa VM i skyrunning, veckan efter reser jag till High tatras bergen för att springa i de slovakiska bergen, jag kommer sedan ta en tur till de svenska fjällen för att dels ta mig runt den klassiska jämtlands triangeln för att sedan fylla på med mer fjälluft och några fina fjällmil i Grövelsjön. Sommaren kommer sedan varvas av med några ytterligare kilometrar i bergen på Korsika för att sedan avslutas i augusti med ett löparläger i Grövelsjön (Lägret som vi för den delen arrangerar!)

För mig är detta avkoppling och jag kommer njuta för varje minut. Min kropp mår bra av rörelse och jag behöver inte ligga still på en strand för att få ny energi och kraft som många i min närhet påpekar.  Vi får alla energi och kraft av olika saker – för mig är löpning i härliga miljöer den absolut bästa avkopplingen.

IMG_3959
Att springa i vackra miljöer är för mig den bästa energiboomben!


Kommentarer avstängda.