Stäng star

Runacademys blogg

Går det att träna löpning på vintern om man bor i Kiruna?

Publicerad

Går det att träna och tävla i löpning om man bor i Kiruna? Sveriges nordligaste stad, där snö täcker marken 7 månader om året och solen inte visar sig över horisonten på en hel månad. Går det verkligen då att vara löpare om man bor i Kiruna?  Den frågan får ofta vår ansvariga ledare i Kirunas löpargrupp, Hans Turtola svara på. I dagens blogginlägg kommer Hans berätta hur det är att vara löpare i Kiruna!

Hans, är det möjligt att löpträna nu i Kiruna?
För min del är inte snön något problem. Gångvägarna är plogade, lyktstolparna lyser och jag genomför nästan alla mina löppass utomhus. Till mörkrets försvar så reflekterar snön effektfullt det lilla ljus som finns vilket gör att det upplevs ljusare än vad man kan tro. Följden blir någon form av ett behagligt, ljust mörker.

Kan man träna varierat under vintern?
De snabbare passen genomför jag med dubbade skor. Jag får vara försiktig vid skarpa kurvor och korsningar där det annars blir lätt att tappa fotfästet. Nackdelen vid de snabba passen är att foten vid avstampet slirar till en aning. Det gör att tempot blir lägre så det är ingen idé att titta för mycket på sina kilometertider. Som plåster på såren brukar därför några tempopass bli inomhus för att känna att farten finns där och att man kan lätta på klädseln.
Vid längre pass och lugnare pass så funkar vilka skor som helst, även om jag fortfarande helst kör med dubbade skor. Med dubbade skor behöver jag inte oroa mig för att snön blivit polerad och hal av fotgängare som varit ute och njutit av omgivningarna. Det är härligt med vinterlöpning! Man känner sig riktigt nöjd efteråt när man kommer hem helt vit av frost i håret från utandningen och kristaller i skägget!


En tur utomhus i Kiruna lämnar sina spår…

Finns det några andra tillfällen då du inte ger dig ut och springer?
Det finns tillfällen där jag inte ger mig ut och springer. Rent isunderlag på vägarna betyder oftast att jag fortfarande springer men undviker tempopass. Vid de tillfällen då vägbanorna är full utav oregelbundna isklumpar springer jag hellre på löpbandet. Det blir också löpbandet om det fallit kall nysnö på isbelagda vägar och man inte har en aning om hur det ser ut under snön. Det gäller att tänka på sin egen säkerhet! I Kiruna finns det många invånare som föredrar att ta skoter upp till olika fjäll och i olika skogsområden. Skoterspåren ger ett lagom hårt underlag som är riktigt fint att köra terrängpass på och blir inte alls lika halkiga som isbelagda vägbanor. Så som sagt går det att hitta möjligheter till löpning i alla förhållanden. Även att ge sig ut mitt i en snöstorm! Ingen förväntar sig att du ska springa. Du själv förväntar dig inte att passet ska kännas varken lätt eller snabbt. Utmaningen är enbart att ta sig fram oavsett om du springer en kilometer eller tio. Efteråt känner man sig så underbart stolt, stark och frisk över att man faktiskt tog sig ut!


Löpning i Kiruna bjuder på häftiga vyer. Här ute på vinterlöpning med Jimmy Töyrä upp på berget Ednamvaara

Hur hanterar man kylan under vintern?
Den är svår. Nu är vi inne på vår andra raka vecka där temperaturen stadigt legat mellan 18-30 minusgrader. Det kan faktiskt få mig att helt tappa träningslusten. Lugnare pass kör jag fortfarande ute så länge temperaturen inte passerar -20 grader. Tempopassen flyttas in så fort temperaturen passerar -15 grader. Anledningen till att jag då kör mina löppass inomhus är delvis på grund av luftrören men också för att alla kläder gör att jag känner mig som en Michelingubbe. När det är riktigt kallt saknar jag möjligheterna som en inomhusbana medför.

Har du några tips på hur man ska kläs sig för att hantera kylan?
Klädmässigt på vintern är fördelen med löpning att man igång hela tiden med stora muskelgrupper som producerar mycket värme. Lätt hänt är att man klär på sig för mycket och blir för värm. Jag vill gärna undvika att bli för varm, så är det främst på underkroppen skillnaderna i klädval sker. Om det är varmt ute (-6 och varmare) så blir det strumpor och tights nertill. Underställ och tunn vindjacka på överkroppen samt en tunn mössa och fingerhandskar.
En normal vinterdag (-7 till -12) så utökas klädseln med underställ även på benen. Handskarna byts ut mot ett par tumhandskar och den tunna vindjackan blir lite mer rejäl. De riktigt kalla dagarna kräver desto mer kläder, speciellt då temperaturen passerar -15 grader. När det blir så kallt försöker jag tänka mer på tjockleken på materialet. Understället blir tjockare, likaså strumporna och det i sin tur kräver en sko som vanligtvis är en halv storlek större. En tunn vante i tumhandsken bidrar oerhört mycket till att hålla fingrarna varma. En buff tillsammans med mössan ger möjligheten att anpassa värmen vid huvudet under passet. Är jag ute under en längre tid försöker jag komma ihåg att värma upp kinderna med handflatan med jämna mellanrum för att undvika förfrysningar. Är man två är ett tips att man kan sneglar på varandra under passet och kika efter vita fläckar i ansiktet. Oerhört sällan åker en värmeväxlarmask på.

Sammanfattningsvis är snön är inte problemet under vintern. Men kylan, den kräver lite mer av en. Det gäller att klä sig så att man varken fryser eller blir för varm. Men vid över -20 så flyttas löppassen till löpband inomhus.

Foto översta bilden: Jimmy Töyrä

 

 

 


Kommentarer avstängda.