Stäng star

Runacademys blogg

Hur klär man sig bäst för träning i kyla?

Publicerad

Nu när vi startat höstens löpargrupper och höstkylan börjar komma krypande får vi en del frågor angående hur man ska klä sig på bästa sätt under träningspassen. Här kommer därför några tips angående detta!


Investera i bra träningskläder
Ofta har vi tendens att lägga mycket pengar på vanliga kläder och sedan använder vi något gammalt från garderoben till träningen. Men för att du ska få en skönare löparupplevelse så är det värt att investera i bra löparkläder och skor. När du springer kommer du definitivt att svettas – vilket är bra eftersom det är kroppens sätt att kyla av sig när kroppstemperaturen stiger.

För att kläderna inte ska bli blytunga av svett som leder till att du också börjar frysa, gäller det att klä sig rätt. Med rätt kläder så kommer löpningen gå lättare och för många är det också en ytterligare motivation att få känna sig snygg när man springer. Idag finns det ett stort utbud på olika träningskläder på marknaden men det är inte nödvändigtvis så att det som är dyrast även är bäst. Det viktigaste är att du köper de kläder som känns bekväma för dig och i bra material.


Välj kläder i funktionsmaterial
När du springer så kommer du att svettas och om kläderna inte ’andas’ så gör det att de blir blöta och tunga. De ger ingen rolig känsla när du springer. Av den anledningen ska du välja kläder i funktionsmaterial som andas och du ska undvika kläder i bomull. De flesta träningskläder är idag gjorda i funktionsmaterial men det kan vara stor skillnad på hur bra de andas. Det kan också vara skillnad i vikt och lätthet på kläderna. Om kläderna väger mindre så får man så klart också en lättare känsla i löpningen.

Det kan också vara stor skillnad på passform vilket du bör ta hänsyn till. Är kläderna pösiga så medför de också ett större luftmotstånd som gör att det blir något jobbigare att springa. När du väljer tights så är det framförallt viktigt att de är sköna men också att de andas. Om man köper tights med sämre kvalité så kan det göra att man känner sig blöt om baken när man springer vilket självklart inte ger någon skön känsla. Bomullsstrumpor ska du helst undvika helt (i alla fall på de längre löppassen) då dessa ofta ger mer skavsår.


Klä dig lager på lager
När du springer är det mycket bättre att ha på sig två tunna tröjor än en tjockare. Svett förflyttas nämligen lättare genom två tunna lager än ett tjockt och det gör att du helt enkelt blir mindre blöt. Det håller även värmen bättre då det är luften mellan träningskläderna som ger värme.

Superunderställ och vindjackor gör vinterlöpningen praktiskt taget lika lätt som att springa på sommaren. På underkroppen kan du välja mellan overallbyxor, tights och tracksters.


Löparjackan har som syfte att ta bort vinden
En löparjacka ska vara tunn och lätt. Själva jackan ska inte ge värme utan det gör tröjorna under jackan.  Jackan ska enbart ge skydd mot vind och rusk. Du ska därför inte köpa en för varm jacka utan den kommer endast kännas tung och klumpig.
IMG_9637.JPG


Hur mycket kläder behöver man ha på sig?
Det största felet som många gör är att man tar på sig för mycket tjocka kläder om det är kallt ute. Men löpningen kommer göra att du blir varm och det finns inget värre än att springa med för mycket kläder så man blir övervarm och väldigt svettig. Är det kylslaget ute så är det en bra regel att du ska frysa lite den första kilometern för att ha lagom med kläder på dig.

Här ger vi tips på hur mycket du behöver ha på dig beroende på temperatur. Självklart är detta också väldigt individuellt och beror också på luftfuktighet och vind.

Över 15 grader
Klarar dig oftast bra med t-shirt/linne och kortbyxor/trekvarts byxor. Långa byxor och långärmat blir enbart för varmt.

5-10 grader
Nu kan det vara skönt med ett par längre tights och en fuktionströja. Eventuellt att du också behöver en lättare vindjacka ifall det blåser.

0-5 grader
Tunna tights/långa byxor, funktionströja och en vindjacka. Använd även mössa/pannband då mycket av värmen går ut via huvudet.

Minusgrader
Nu kan det vara skönt med fodrade tights eller att du har ett par långkalsonger i funktionsmaterial under tightsen. En funktionströja närmast kroppen och eventuellt ett tunnare mellanlager följt av en vindjacka överst. 
Glöm sedan inte att ha på dig en tunn mössa och vantar. Om det är väldigt kallt så kan det vara skönt med en tunnare halsduk/buff runt halsen.


Vad har vi ledare för kläder?
Vi på Runacademy har ett fint samarbete med Salomon och vi gillar verkligen deras produkter. Våra ledare springer därför med kläder från salomon som både andas bra och är väldigt bekväma.  Vi använder dessutom deras nya asfaltssko Nocturne som ger en riktig skön löpkänsla och ett bra studs i löpsteget. På trailpassen kommer vi att använda deras nya terrängsko Sense Ride som är lätt, smidig och som ger extra bra grepp i tuffare terräng.

Vi kan varmt rekommendera Salomons produkter och alla ni som springer med oss har dessutom 20 % rabatt i deras webshop eller om du handlar Salomons produkter på Löplabbet. Din rabattkod hittar du som medlem när du är inloggad på vår hemsida under Medlemserbjudanden. I vår WEBSHOP hittar du mängder av snygga och sköna Salomonprodukter med Runacademytryck på. När du är inloggad på hemsidan får du dessutom upp till 20 % rabatt!


IMG_5545.JPG


Dessa kläder och mycket mer hittar du i vår webshop!

hooded jacket.jpg2

(null)


Kommentarer avstängda.