Nu är det inte långt kvar till jul och då gäller det att njuta maximalt och det gäller också av maten.
Julbordet i sig är faktiskt inte alltför onyttigt som många kan tro. Lax och sill är rena D-vitamin dynamiten och julskinka innehåller mycket protein och är fettsnålt.
Största nackdelen med julbordet är att det är lätt att äta alldeles för mycket så att man blir så där proppfull och knappt kan gå efteråt. Det är varken bra för vikten eller energin (Det som gör att man blir så där trött efter middagen och blir helt slut till kvällningen). En annan nackdel är att det är alldeles för lite grönsaker på julbordet och det är ju aldrig bra med för lite grönt.
Ett sätt att få julbordet att bli nyttigare och så man inte äter sig sådär proppmätt, det är att ha en god sallad till julbordet.
Sallad kanske ni tänker, inte hör det till på ett julbord? Jag hade faktiskt samma känsla till igår.
Några av oss ledare firade nämligen minijul och då hade vi självklart dukat upp en massa god julmat. Vår ledare Magnus hade förberett en riktigt god sallad som trots min tveksamhet faktiskt passade riktigt bra till julmaten. Maten blev till och med mycket fräschare och godare med denna sallad!
Så ett hett tips att testa till julbordet på onsdag!
Ingredienser att ha i den juliga salladen:
– Grönkål
– Ruccola
– Avokado
– Körsbärstomater
– Fetaost
– Kärnor från Granatäpple
– Stekta pinjenötter
– rödlök
Väldigt gott till både sill, lax och skinka 🙂