När du ändrar din löpteknik belastar du kroppen på ett nytt sätt jämfört med hur du sprang förut. Du aktiverar nya muskler och använder musklerna på ett nytt sätt. Därför kan man i början när man tränar på den nya löptekniken få lite träningsvärk.
Som all träning är det därför viktigt att inte gå för hårt ut med den nya tekniken. I dag får ni sex olika tips som gör att ni skonsamt kommer in i den nya löptekniken!
1) Var försiktig och öka successivt
När man börjar med nya rörelser som kroppen inte är van vid så gäller det att starta försiktigt och öka belastningen successivt. När du springer på ett annat sätt så kommer nämligen andra muskler att få jobba som kroppen inte är van vid. Framförallt så kan du känna att det tar mer i vaderna. Det är bättre att du då springa kortare turer eller att du under ett pass fokuserar lite extra på tekniken under några delar av turen. Joggar du en tur på 40 minuter så kan du under t.ex. 5 minuter tänka något extra på tekniken och sedan upprepa det 3 gånger under löpturen. Om du kör alla dina pass pang på med den nya tekniken är risken stor det blir för mycket och att du då kan dra på dig en skada. Om vaderna känns väldigt trötta och stumma har du troligtvis gått på lite för hårt och då är det viktigt att lyssna på kroppen och inte forcera framåt för mycket. Komplettera gärna de kortare löprundorna med mer styrketräning. Första två veckorna är det viktigt att vara extra försiktig.
2) Sänk tempot och fokusera på tekniken
När du ska lära dig en ny teknik så är det mycket bättre att du sänker tempot och gör rätt än att du springer snabbt och fel. Om du på träning pressar dig hårt så är det svårt att tänka på tekniken och kroppen kommer in i sitt vanliga mönster som man är van vid.
3) Nöt den nya tekniken
För att få in den nya tekniken så måste du hela tiden tänka på hur du springer. Så fort som du glömmer att tänka på hållningen så kommer du att tappa den. De första två veckorna ska du tänka på tekniken på alla pass. Det är viktigt för att tekniken ska bli mer naturlig. Tillslut kommer du inte behöva tänka lika mycket på tekniken utan den kommer av sig själv. Ha tålamod.
4) Löpskolningsövningar
För att snabbare hitta rätt teknik kan du använda dig av löpskolningsövningar. Tripping, höga knän och hälkick är det vi kallar för basövningar. Första två veckorna är det bra att du gör dessa basövningar minst två gånger i veckan. Efter dessa två veckor ska du alltid köra löpskolning en gång i veckan och du kan gärna öka svårigheten i takt med att det blir lättare att göra övningarna. Övningarna gör du som en del av en uppvärmning eller under löprundan. Klicka HÄR för att läsa mer om de olika löpskolningsövningarna på vår medlemssida.
5) Höj farten försiktigt
När du känner att tekniken börjar sätta sig mer naturligt och du inte får lika mycket träningsvärk av att springa på det nya sättet så kan du börja att springa med något högre fart. Låt det gå minst en vecka innan du börjar med något form av intervaller. Även om du kör i ett hårdare tempo så är det viktigt att hålla igen något för att orka bibehålla ett snyggt löpsteg. Tänk hela tiden på hållningen, armarna, benen och lutningen. Ett tips är att prova på löpteknikintervaller som är väldigt bra för att fokusera på en sak i taget.
6) Räkna med minst tre veckor
För att ändra sin löpteknik så får du räkna med minst tre veckors övning innan det börjar att sätta sig naturligt. Löpteknik är något som du sedan alltid måste att jobba med och du blir aldrig fullärd. Vi rekommenderar att du därför fortsätter att köra löpteknikövningar minst en gång i veckan även efter den första perioden på tre veckor.
Lycka till med löpträningen!