Runacademys blogg

Niclas sprang hem Runacademys första SM-Guld!

Publicerad

För omkring 3 veckor sedan frågade jag vår ledare Niclas Sjögren om han inte skulle springa terräng-SM nu i höst. Årets terräng-SM skulle nämligen gå väldigt nära söder om Stockholm i Visättra. På terräng-SM finns det förutom den snabbaste eliten även åldersklasser för alla veteraner.

Niclas var till en början något tveksam om han skulle springa terräng-SM då han nu på hösten vill satsa på skidsäsongen. Han tyckte inte heller att han hade tränat för detta typ av lopp. Utan hans vetskap anmälde jag därför honom till terräng-DM som gick på samma bana för två veckor sedan. Ett lopp som han då också vann för sin åldersklass i övertygande stil. Det gav nog mersmak för han anmälde sig sedan själv för att springa SM.

På dagens lopp sprang Niclas klokt och jämnt där han ledde sin åldersklass direkt från start. Han såg dessutom stark ut under hela loppet. Ett lopp som han tillslut vann med över 30 sekunder. Det innebar att Niclas sprang hem Runacademys allra första SM-guld. Vilken bedrift! Men nog fick han ändå slita för det. Dagens bana var riktigt tufft och det var nästan lera rakt igenom på det blöta gräset.

– Det var tufft att springa idag och banan kändes ännu tyngre nu än på terräng-DM för två veckor sedan. Är glad att det ändå höll hela vägen säger Niclas.

Förutom Niclas Sjögren sprang även vår ledare Michael Johansson in på en 13:e plats i M45 och vår deltagare Mattias Karlgren kämpade på hårt och kom på 20:e plats. Ett fint lopp gjorde även Anders Sundström som kom 11:a i M40 klassen.

På damsidan bland veteranerna kom Therese Thunström på en fin 9:e plats i K35, på 14:e plats kom Åsa Pyka i K40 och Esther Regadera kom på 15:e plats i K45. Bra kämpat tjejer på den leriga banan!

Niclas Sjögren, Mattias Karlgren och Michael Johansson strax innan start!

Niclas Sjögren påväg mot SM-guld

Glad segrare i M45!

Härlig lerfest blev det också 😜

Vi hade även tre starka tjejer som sprang i elitklassen mot de allra bästa damerna i form av Amanda Nekby, Johanna Bäcklund och Malin Starfelt. Motståndet var helt sjukt tufft där Meraf Batha som sprang OS-final på 1500m i somras vann loppet med bara några sekunder. Femma i loppet kom bland annat Maria Larsson som i år vann Lidingöloppet och Lisa Ring som sprang VM i somras på marathon samt vann SM på 10km landsväg i våras kom nu på en elfteplats. Bara det säger en hel del om motståndet som alltså var mördande.

Tjejerna gjorde fantastiska insatser där alla kom på topp 20 i den hårda konkurrensen. Men det var riktigt jämnt mellan dem och det är kul att de kan sporras av varandra. På första varvet låg Johanna Bäcklund före med Amanda och Malin precis bakom. Johanna hade dock valt ett par skor med lite för dåligt fäste och det syntes att hon hade svårt i kurvorna.

Efter första varvet gick Amanda och Malin om och fick en liten lucka mot Johanna. Med en kilometer kvar såg det ut som att Amanda skulle bli bästa tjej från Runacademy men Malin gav sig inte. Det blev en tuff kamp som Malin vann med bara en sekund före Amanda. Johanna hade en tuffare dag i leran och kom strax efter.

Alla tjejerna sprang ändå riktigt bra i leran och ska absolut vara nöjda med sina insatser. Alla tre slog bland annat tjejen som vann SM-guld i våras på halvmaraton. De var även bara några sekunder från att ta hem SM-bronset i lagtävlingen, vilket är riktigt stort. Så häftigt att vi kan få fram så duktiga tjejer som slår elitklubbar som Hässelby!

Imorgon väntar 8km och vi får hålla tummarna att tjejerna har sekundrarna på sin sida då. Den längre distansen på 8km är nog till fördel för våra löpare som tyckte dagens 4km var i det kortaste laget.

Tjejerna låg ihop vid första varvet med Johanna först

Malin Starfelt öppnade lite lugnare på första varvet

Det var riktigt lerigt på banan och svårt att få fäste. Johanna hade stora problem med fästet och slirade runt en hel del.

Malin avslutade loppet riktigt starkt

Amanda påväg mot mål i leran

Riktigt starkt av tjejerna som kom SM-fyra bara några sekunder från bronset!

Riktigt skoj att få heja fram tjejerna på banan idag. Det blir ännu mer spännande imorgon då 8km lär passa tjejerna bättre!