Stäng

Runacademys blogg

Nu ska det börja ätas mer vegetariskt!

Publicerad

När det kommer till klimatförändringarna och att vara miljömedveten så är det lätt att känna hopplöshet. Att det ändå inte spelar någon roll vad man själv gör när det är så många som helt enkelt skiter i klimatet. Men om alla bara skiter i att göra något så kommer det inte bli någon förändring. Om alla istället gör en liten sak så kan det verkligen göra en stor skillnad.

Efter ett år med ett kaosväder med knappt varken en vinter eller en sommar (det var väl typ samma temperatur på midsommar som på julafton?) så tänkte jag att det var dags att göra en liten förändring.

Vi är nog alla medvetna om att en hög köttkonsumtion inte är bra för miljön där animalieproduktion står för omkring en femtedel av hela världens växthusgaser. Att äta mycket kött är därför inte särskilt miljövänligt.

Själv älskar jag kött och skulle ha svårt att leva utan, men genom att minska konsumtionen så kan bara det göra en skillnad. Mitt nyårslöfte handlar därför om att jag ska bli bättre att äta ännu mer vegetariskt där jag minst äter vegetarisk kost 1-2 gånger i veckan.
Att äta mycket vegetariskt är dessutom inte bara bra för miljön utan också mycket hälsosammare. Att äta mycket rött kött kan till och med öka risken för cancer medan man från vegetarisk kost får i sig mycket mer grönsaker och andra nyttigheter. Det gäller bara att man inte tar bort köttet helt utan byter ut det mot andra proteinkällor som bönor, linser, tofu, soja etc.

En annan fördel med att äta mer vegetariskt är att man tvingas prova nya rätter och nya smaker. Det blir annars lätt att man alltid äter samma sak som känns enkelt och bekvämt.

Har idag börjat mitt nyårslöfte genom att laga en riktig god böngryta som serverades med ris. Perfekt att göra många portioner som kan frysas in. Här kommer mitt recept.

Petras vegetariska gryta

Allt detta behöver du för cirka 6 portioner:
1 lök
1/2 purjolök
2 morötter
1 dl okokt gröna linser (läggs i blöt och kokas sedan upp)
1 paket blandade bönor
1 burk hela körsbärstomater
1 burk krossade tomater
1 dl gröna sojabönor (Köptes frysta)
1 broccoli
1 grönsaksbuljong
1 vitlöksklyfta

Kryddor:
Färsk persilja
Basilika
Chili (köptes fryst och kryddas efter smak)
Salt

Så här gör du:
Börja med att koka bönor enligt anvisningar som oftast står på förpackningarna. Hacka lök, purjolök och morötterna som du fräser ihop. Fyll på med alla övriga ingredienser. Koka sedan på svag värme i minst 10 minuter. Krydda efter smak.

Serveras med ris, pasta, potatis, mathavre eller vad du önskar.

Smaklig måltid!

(null)
Dessa bönor använde jag!

(null)

(null)


Kommentarer avstängda.