På söndag springer vår ledare Niclas Sjögren från Södermalm VM i snöskolöpning i Japan. Här berättar han mer om vad det är för något och hur han har förberett sig.
Vad innebär VM i snöskolöpning?
VM i snöskolöpning är öppet för alla, vem som helst kan anmäla sig. Det är masstart där först i mål vinner. Samtidigt som huvudklasserna (kvinnor och män) finns det en masterklass där +40 år får vara med. Man springer med snöskor som ska uppfylla vissa mått. Jag har två olika par. På ett av paren är hälen lös (orange par) och på det andra sitter hela foten fast i snöskon (vita paret). Det oranga paret väger mer och man behöver skor med speciellt inmonterade fästen. Det vita paret kan använda vilka skor som helst till. Vem som helst kan beställa det vita paret på nätet (rekommenderas till er som springer och bor där det är snö, skonsamt och bra alternativ till att springa på vintern). Det vita paret är snabbare än det orange om det är bra grepp i snön, annars är de orange snabbare (om man orkar springa med dem – det kostar mer muskulärt att springa med dem).
Hur lång sträcka kommer det att vara?
Banan är ca 11km lång och man ska totalt ta drygt 500 höjdmeter. Tuffaste stigningen är på ca 250 höjdmeter och kommer drygt 6km in i loppet. Underlaget är snö 😉 Hur snön är beror på vädret men Myoko där tävlingen går är en av platserna i världen där det snöar mest. Nu när jag tittade såg jag att det snöade 40cm idag och 30cm igår. Hittills den här vintern har det snöat nästan 4 meter. Förra året landade det totalt 17(!) meter. Banan går både på fotupptrampade singel tracks och på breda pistade skejtspår. Banan går på mellan 700 och 1000 meters höjd. Kommer bli ett riktigt tufft lopp där man får kämpa för varje meter!
Hur har du förberett dig?
I och med att jag bor i Stockholm och vi inte haft någon snö har jag fått göra annat än att springa snöskor på hemmaplan. Det kräver mer styrka att springa med snöskor jämfört med vanlig löpning. Skorna väger mellan 600g och 800g och det är tungt att lyfta upp dem från snön i varje steg, särskilt om det är lössnö som lägger sig ovanpå snöskorna. Jag springer normalt mycket i skogen där det är tungsprunget så jag har byggt en bra grund. Det jag gjort med tanke på snösko-VM den senaste månaden är att jag kört intervallpass i sandgropar och kört fler tuffa pass i Hammarbybacken än jag brukar för att bygga styrka/kapacitet. Det mest relevanta vore att springa med snöskorna i sand men jag har bara två par (som är bra i olika förhållanden) och jag är rädd att förstöra snöskorna om jag springer med dem i sand så jag har inte gjort det.
Nu med två veckor kvar har jag precis varit 4 dagar i vintriga Orsa Grönklitt där jag körde specifika pass med snöskor för att försöka toppa formen inför VM. Det innebar att jag körde 3 tröskelpass med många höjdmeter på de fyra dagarna (ett tröskelpass kunde t ex vara 4x12minuter med 2 minuter vila). Anledningen till att jag valde att använda de 4 dagarna till 3 tröskelpass var att träna med så mycket tid som möjligt i den intensitet/fart jag troligen kommer hålla på VM. De sista veckorna blir det mindre mängd och korta intensiva pass för att förhoppningsvis spetsa formen. Det passar dessutom bra i och med att jag har mycket på jobbet nu också och behöver jobba undan för att hinna åka till Japan.
Känns som jag förberett mig bra utifrån mina förutsättningar. Nu gäller det att hålla sig frisk och skadefri.