Stäng star

Runacademys blogg

Som löpare är det viktigt att vara stark i bålen!

Publicerad

De flesta löpare har mycket att tjäna på att öva upp sin bålstyrka d.v.s. mage och rygg. Det är bålen som är själva kärnan och om du är svag i bålen så är det svårt att hålla ihop resten. Det spelar ingen roll hur starka ben eller hur starka armar du har om bålen inte orkar hålla kroppen uppe. Det kan jämföras med att om du har två tåg som sitter ihop men om kopplingen mellan tågen är för svag så kommer det ändå inte att fungera, det spelar då ingen roll hur stark de båda tågen är för sig.

Är man inte tillräckligt stark i bålen så blir det dels svårt att hålla upp hållningen och det är lätt att man blir sittande i löpsteget. Men framförallt så ökar belastningen på hela kroppen då inte själva kärnan orkar hålla ihop kroppen. Många skador som uppstår beror på att bålen egentligen är för svag. Så om det är någon styrka som du ska köra som löpare så är det bålstyrka!

Dock är det inte helt enkelt att öva upp bålstyrkan då de flesta traditionella övningarna som t.ex. situps endast aktiverar de stora magmusklerna och därmed den raka bukmuskeln och ofta höftböjaren. Det är viktigt att göra övningarna rätt för att få med de djupa magmusklerna. I vår löpcoaching online lägger vi stor vikt på bålstyrka där vi visar flera övningar på hur det ska göras korrekt.

Nu närmast kommer även vår ledare i form av Niclas Sjögren att visa sina favoritövningar som är bra att göra på pilatesboll. Niclas förklarar varför han tycker det är så bra  med pilatesboll.
– Pilatesbollen har hjälpt mig väldigt mycket i min träning och är en stor förklaring till att jag gick framåt så mycket i fjol där jag bland annat sprang in på en 24:e plats på Lidingöloppet. Jag jobbar väldigt mycket med pilatesboll och fördelen är att man kommer åt magmusklerna bättre eftersom man också måste jobba med balans. Det finns många olika övningar som jag brukar variera med.

Niclas kommer i vår löpcoaching online dela med sig av sina favoritövningar på pilatesbollen.

bolovning


Kommentarer avstängda.