I veckan får våra grupper springa på friidrottsbana. Kul, tycker många!
Innan man ger sig ut på ett banpass finns det några punkter som kan vara bra att ha i åtanke. En friidrottsbana är i regel 400 meter lång, och detta gäller den innersta banan. Ska man springa exempelvis 400 meters intervaller så startar man på banan längst in vid mållinjen. Ju längre ut från mitten du startar, desto längre fram måste du gå för att springa samma sträcka. Respektive bana är alltid markerad var man ska starta om man ska springa 400 m. Det finns även friidrottsbanor som är 200 meter långa och dessa brukar ofta vara inomhus.
Om du är sugen på att springa på friidrottsbana kan du söka upp en bana nära dig. De flesta löparbanor drivs av kommunen, och så länge banan inte är bokad av en förening är det fritt fram att dyka upp. Kolla gärna upp i förväg, så att du inte riskerar att nekas inträde när du väl kommer fram. När du väl springer på bana så springer du alltid motsols. Om det är många andra löpare på banan samtidigt som dig är det viktigt att respektera dessa genom att hålla dig på din bana, hålla innerspår för att snabbare löpare ska kunna gå om på höger sida, samt kliva ur spår vid avslutat pass. Om du ska byta bana vid omkörning, eller kliva ur är det viktigt att först titta bakåt för att minska risken för att krocka med löpare som kommer bakifrån.
Underlaget på friidrottsbanan är skapat för att generera mer kraft ju snabbare du springer. Steget kommer att kännas lättare och snabbare. Då är det lätt hänt att man går ut för hårt i början, och därför kan det vara bra att bromsa sig själv en aning för att orka igenom passet från början till slut.
Så här har det hittills sett ut bland grupperna:
Eskilstuna
Falun
Jönköping
Karlskrona
Karlstad
Kiruna
Laholm
Liljeholmen, Täby och Östermalm
Linköping
Luleå
Malmö
Mora
Sandviken
Skellefteå
Sollentuna och Solna
Södertälje
Visby
Västerås
Växjö
Östersund