Stäng star

Runacademys blogg

Detta inlägg är från Runacademy's grundare Petra Kindlund.

Varför denna hets på kilometrar?

Publicerad


Det är väldigt vanligt att löpare räknar antalet kilometrar som ett mått för hur bra träningen går. Det har nästan gått så långt att ett träningspass inte räknas om man glömmer sin GPS-klockan hemma. Var kommer denna hets av att jaga kilometrar egentligen ifrån? Det är väl ändå inte så enkelt som att den som springer flest kilometrar i veckan också springer fortast?

Ändå är det vanligt hos både elit såväl som hos motionärer att räkna varenda meter. Det förs noggrann statistik och ibland måste man springa några extra hundra meter bara för att uppnå veckans planerade antal kilometrar.

Jag har själv aldrig räknat kilometrar och har därav ingen aning om hur långt jag springer. Jag begriper nämligen inte vitsen med det. Istället tycker jag det spelar en större roll vad man gör under dessa kilometrar. Det kan t.ex. vara mycket jobbigare att springa 10x400m på bana än ett långpass på 30km, så varför ska då långpasset vara värt mera? Om du sedan springer där det är väldigt backigt eller om det är teknisk svår terräng, då får kilometrarna en helt annan innebörd. Måsta man då vara ute dubbelt så länge för att nå sin planerade distans? Eller ger träningen mindre effekt om jag springer 7 kuperade kilometer i skogen istället för 10km på asfalt?  Och om jag sedan springer i vatten, har det ingen effekt alls då eftersom man inte  springer några metrar?

Istället för att hetsa mig över kilometrar gör jag som många av våra bästa skidåkare och räknar tid och intensitet. Jag tränar ändå inte för att springa så långt som möjligt utan vill snarare bli både snabbare och starkare. På så sätt behöver jag inte heller vara beroende av att jämt springa med en GPS klocka för att veta hur långt jag har sprungit. Istället är jag ute min timme eller två. Då spelar det ingen roll om det är backigt, skog eller asfalt, bara jag är ute min tid så är jag nöjd. Det ger helt klart en mindre hets och jag behöver heller inte stressa över mina kilometertider.

Utöver den aktiva träningstiden mäter jag sedan intensiteten då ett pass med tuffa intervaller tar mer på kroppen än ett distanspass på 20km. Missförstå mig inte, självklart har de lätta joggpassen betydelse, men det borde inte spela någon roll om joggturen är på 6km asfalt eller 4km i skogen om båda tar 30minuter. Enligt mig är tiden viktigare än kilometrar. Alla kilometrar kan nämligen vara så olika.

Tränar man sedan för att springa ett ultralopp behöver man såklart vänja kroppen att vara ute länge, men träningstiden bör fortfarande vara viktigare än antalet kilometrar.

Jag är i alla fall övertygad om att löpningen är mycket mer komplext än att det räcker att springa så många kilometrar som möjligt för att bli bra. Det handlar istället om vad det är för typ av kilometrar, vad man gör under dessa metrar och att man kan njuta och ha roligt under tiden.

 

Att springa i bergen gör till exempel att kilometrarna går mycket långsammare än på plant underlag. Det blir därför väldigt svårt att räkna antalet kilometrar. 

Att springa i bergen gör till exempel att kilometrarna går mycket långsammare än på plant underlag. Det blir därför väldigt svårt att räkna antalet kilometrar.

 


En kommentar
  1. Mycket bra skrivet 😊