Stäng

Senaste nytt från Runacademy

Vad kan man göra själv vid skador?

Publicerad

Har du börjat att få känning och smärta? Det viktigaste är så klart att snabbt söka hjälp för att i tidigt skede få en professionell bedömning på vad du ska göra. Men ibland tar det tid innan man kan få hjälp och vissa fall så kan det vara bra att komplettera med enkla och harmlösa knep. I denna artikel får du några tips.

Syftet med dessa knep är att hjälpa kroppen att få upp blodcirkulationen vilket stöttar läkningsprocessen. OBS: Flera av dessa metoder är inte vetenskapligt bevisade att de ger effekt men det finns inte heller några risker med att prova.

Se till att kroppen får läka med vila

Det viktigaste knepet för att undvika att skadan ska bli värre är att lyssna på kroppen och inte springa när du har ont. Smärta är ändå kroppens signal på att något är fel. Får du ont under ett pass ta då som regel att avbryta på en gång och följ upp det med tre dagars vila från löpning. Här kan du gärna istället köra någon alternativ träningsform. Är smärtan kvar efter tre dagars vila är det en bra regel att söka upp hjälp så att du i ett tidigt skede kan få rätt behandling vilket kan göra att du på så sätt kan undvika en långvarig skada.

Massage kan hjälpa mot skador

Det bästa är alltid så klart att gå till en massör som kan massera upp trötta och stela muskler. Men har man inte den möjligheten så kan man ändå göra stora förbättringar på att ge sig själv massage på det ömmade området där tex. vader samt utsida lår ofta ger upphov till smärta och är lätt att själv nå. Det funkar bra att använda vanlig rapsolja som massageolja.

Massage på triggerpunkter

För att få störst effekt av massagen så vill man framför allt trycka lite extra på små ömma triggerpunkter. En triggerpunkt, mer känd som muskelknuta, är en liten knöl som man kan känna i en spänd muskel. Här kan man gärna ta tummen eller varför inte en tennisboll och massera in extra mycket på. Löpare brukar framförallt ha ömma triggerpunkter i sätet och höfter som gör att det ilar ner till foten när man trycker på dem.

 

Massage med foamroller mot löparskador

En annan klassiker för att komma åt musklerna på egen hand är att använda sig av en foam roller. Här finns egentligen inga regler utan du rullar där det känns mest. Nedan ger Petra några tips.

 

Växla kallt med varmt vatten

Att växla varmt och kallt vatten påstås vara effektivt mot framför allt benhinneproblem. Det finns dock inga vetenskapliga stöd men kan vara värt att testa. Det du gör är att du först duschar området väldigt varm (Eller sitter med benen i en balja) i runt 5 minuter för att sedan växla med att ha väldigt kallt vatten i omkring 5 minuter eller vad som känns bra.

Massera med is mot löparskador

Ett annat tips är att kyla ner det skadade området med att massera in is i runt 10–15 minuter. Det kan på så sätt få ned den akuta smärtan och kylan kan även hjälpa till att öka blodcirkulationen. Ett tips är att ha en mugg med vatten som du fryser in och sedan använder för att massera.

 

Avlasta med tejp mot löparskador

Om du har smärta så kan musklerna och lederna runt om avlastas med hjälp av tejp. Problem med knän kan till exempel oftast lindras av tejp under själva knäskålen. Här är det dock viktigt att du tejpar rätt och oftast finns det tydliga filmer på youtube hur man ska göra vid olika skador

 

 

 

 


5 kommentarer
 1. Snabbläst och tyckte det var bra skrivet!
  Man kan inte vara bestämd och veta vad man kan göra utan får prova sig fram
  Bra att kalla triggerpunkt för muskelknuttar! Det blir ganska obestämt! Utrymme att prova

 2. Finns det några bra övningar att göra annars när man får lite smärta i benhinnorna?

 3. Jag har fått trokanterit, utsida höger höft – några bra tips o trix för att minska smärtan (helst få det att försvinna)?

 4. Baksida lår gör sig tillkänna, Några tips om stretch eller rehab?. Mvh
  Thomas

 5. Tror inte bra ha is direkt mot huden då iskristaller kan vara ganska hårda/vassa. Hellre ha en tunn strumpa eller vante och ha isen i, och sen massera huden