Stäng star

Runacademys blogg

Viktigt att ta det lugnt på vissa löppass

Publicerad

För att få effekt av löpträningen måste du inte alltid pressa dig och springa hårt. Den lugna joggen är minst lika viktig och framförallt gäller det på långpassen. Långpass är veckans längsta pass och kan vara allt från 60 minuter till 3 timmar beroende på vem du frågar.

En grupp löpare springer tillsammans i höstväder

Syftet med långpasset är att vänja kroppen att vara ute länge. Det innebär att leder och ligament stärks upp samtidigt som du förbättrar muskelns förmåga att ta upp och använda syre. För att träna upp dessa delar behöver du inte springa fort, det ger snarare omvänd effekt.

Generellt för gemene man är att man håller för högt tempo på sitt långpass. Kör du för hårt på ditt långpass så finns risken att du enbart bryter ned kroppen och det gör att det tar längre tid att återhämta sig. Du kommer med andra ord inte vara pigg att köra ett hårt intervallpass två dagar senare som gör att den övriga träningen blir lidande. Istället ska du därför ta det lugnt på långpasset. Njuta av löpningen och lyft blicken så du hinner se dig omkring.

Vi på Runacademy har valt att kalla våra långpass för myspass. Det handlar istället om att mysa, prata, dricka, fika på vägen och bara ta det lugnt. Allt utan press och hets.

Fem fördelar med att ta det lugnt på sitt långpass

Att ta det lugnt på träning, dvs. ”lågintensiv träning”, kan ha flera fördelar. Här är några fördelar med att inkludera lågintensiv löpning i din träning:

  • Återhämtning: Lågintensiv löpning kan fungera som en aktiv återhämtning. Det hjälper till att öka blodcirkulationen och lindra muskelstelhet utan att skapa för mycket träningsbelastning.
  • Grundläggande kondition: Det är ett utmärkt sätt att bygga upp din grundläggande uthållighet och kondition utan att överbelasta kroppen. Det kan vara användbart för nybörjare som vill bygga upp sin träningskapacitet.
  • Skadeförebyggande: Lågintensiv träning kan hjälpa till att stärka muskler, senor och ligament samt förbättra rörligheten. Det kan därigenom minska risken för skador.
  • Mental återhämtning: Att springa i lugn takt kan vara en form av mental avkoppling och stressreducering. Det ger dig tid att reflektera och koppla av under träningen.
  • Variation i träningsrutinen: Att inkludera lågintensiv löpning i din träningsrutin kan ge variation och balans till din träning, vilket kan vara värdefullt för att undvika träningsutbrändhet och överansträngning.

Kommentarer avstängda.