Stäng star

Runacademys blogg

Hänge dig till löpningen på ett hälsosamt sätt!

Publicerad

Vi stressas lätt av vår omgivning, av oss själva och de krav vi ställer på oss. Detta kan gälla allt ifrån de krav vi ställer på oss själva i arbetet, i skolan och löpningen. Många av oss är prestationsinriktade, vi vill bli snabbare, nå de där drömtiderna och det ska gärna hända fort! Detta kan leda till att löpningen blir en stressfaktor. När vi blir stressade över något reagerar hjärnan på detta som om detta är en farlig situation och vi får en fysisk reaktion på detta. Symptom på hur stress yttrar sig är individuellt. Vi kan få högre puls, hjärtklappning, svettningar, känner oro, irritation och koncentrationssvårigheter. Tankar som kan komma när vi känner oss pressade i löpningen är att “jag är inte bra nog”“jag måste bli snabbare” , “jag kommer aldrig hinna träna” eller “jag är för otränad”. Om man inte hinner träna blir man stressad och tänker att man inte kommer nå sitt mål. Har man dessutom höga krav på sig själv finns det en risk att man tappar glädjen till löpningen. Det finns också en risk att man tränar för hårt och blir skadad på kuppen! Det finns ett hjälpmedel som hjälper dig hantera något när du upplever stress, metoden kallas Acceptance and commitment training. Med hjälp av Acceptance and commitment training kan du få en bättre livskvalite och glädje i löpningen!

Vad är Acceptance and commitment training?
Acceptance and commitment training brukar förkortas ACT. Med hjälp av ACT får du en strategi för hur du ska hantera jobbiga tankar och känslor. ACT är ett förhållningssätt som kan hjälpa dig skapa hälsosam meningsfullhet i löpningen. Metoden går ut på att försöka bli det “iakttagande” jaget. Med det menas att när de jobbiga tankarna och känslorna kommer ska du inte fastna i dem utan istället försöka se dem i ett större perspektiv och inte lägga någon energi på att älta. Acceptera tankarna och känslorna istället för det de är. Du kommer alltid jobbiga tankarna och känslorna kvar och de kommer dyka upp då och då. Det du kan välja att göra är om du vill ödsla din energi på dem eller bara låta tankarna passera. Försök att inte fastna vid tankarna utan lägg din energi istället på det du verkligen kan påverka. Det kan ändra ditt förhållningssätt! 

Så här tillämpar du ACT i löpningen:

– Då du känner dig stressad för att du inte ska hinna träna eller missar ett träningspass:
Det gäller att ACCEPTERA att just nu är det mycket att göra och det är bortom din kontroll. Det är inte hela världen om du missar ett träningspass då och då. Försök att hänge dig istället till det du kan göra i situationen som är just nu, COMMITTMENT. Det går att få till mycket träning utan att du tänker på det. Ta till exempel trapporna istället för hissen, gör ett av våra korta träningspass i träningsbanken, spring eller ta cykeln i stället för bilen till affären eller jobbet. Blir inte träningen som du planerar så fokusera på möjligheterna i din vardag istället för att älta ett ogjort träningspass.

– Då du är rädd för att misslyckas på träningspasset eller på loppet:
Först och främst ska du acceptera att det kan gå dåligt och att det inte är hela världen. Det gäller att försöka att se det hela i ett större perspektiv. Du är inte en sämre människa bara för att du inte klarar springer milen på 50 minuter. Misslyckas du just idag kommer det komma andra chanser framöver.  Men det gäller att inte låta händelserna gå i förväg. Du kan bara göra ditt bästa just för stunden. Om du fokuserar på att det kommer gå dåligt ödslar du din energi på det istället för att försöka göra ditt bästa just nu. Vårat tips är att försöka vara närvarande under själva passet eller loppet. Ibland då och då kommer negativa tankar och känslor komma. När det händer, låt tankarna komma, tänk tanken. Acceptera dina känslor för vad det är och lägg ingen större energi på dem. Försök sen återigen bli det iakttagande jaget. Var här och nu!

– Då du har en skada:
När vi har en skada är det lätt hänt att negativa tankar, känslor och stress bubblar upp. Det kan kännas som att man aldrig kommer kunna springa igen eller bli bra. När du hamnar i en skada är det ingen idé att älta skadan och dra förutfattade slutsatser. Accepptera din skada och försök istället att göra det bästa (Committment) av situationen. Hänge dig åt det som på sikt gör att du blir bättre. Så gör dina rehabiliterande övningar, vila om du så måste. När du sen är frisk igen så kommer du vara mycket starkare och klokare än innan skadan.

– Då du har en svacka i träningen:
Ibland är vi inne i en tyngre period i löpningen. Det kan kännas som att den tunga perioden aldrig kommer att ta slut. Det gäller att försöka acceptera att ibland är det tungt. Tillslut kommer det släppa. Det ända du kan göra är att träna på så gott du kan. Ibland är det jobbigt att träna men tillslut så släpper det

– Då du inte känner dig bra nog:
Löpning handlar inte om vem som är snabbast, mest uthålligast eller vad man gör för tid på olika distanser. Löpning är så mycket mer än så. Det viktigaste är inte hur snabb man är utan att man springer. Du ska springa för din egen skull, för att det är positivt för din hälsa och det viktigaste är att det känns roligt och att det får dig att må bra. Vad alla andra gör för tider och presterar spelar ingen roll.

ACT handlar sammanfattningsvis att acceptera våra känslor och tankar. Försöka att inte överanalysera allt som känns jobbigt och att inte älta. Hänge dig istället till det som du kan påverka, var i nuet och på sätt berika din löpning!

 


Kommentarer avstängda.