Grönkål är ett vanligt inslag på julbordet. Att bryta av med sallad till prinskorven, skinkan och köttbullarna gör att maten blir mycket mer näringsriktigt, fräschare och godare. Kålväxter är riktig supermat! Det innehåller mängder av vitaminer och mineraler. Främst C-vitamin, betakaroten (A-vitamin), kalcium och järn, samt är goda antioxidanter. Så kål kan du äta och njuta av i mängder på julbordet!
Vi bjuder på två olika recept på grönkålssallad till julbordet samt ett recept på en supergod grönkålspaj!
Här kommer ett recept på Thereses Grönkålssallad med fetaost!
- 2 dl bulgur (eller quinoa för glutenfritt alternativ)
- Ca 130 g grönkål
- 3 salladslökar
- ½ gurka
- 3 tomater
- Juice och rivet skal av ½ citron
- ½ dl olivolja
- 1 tsk salt
- 2 krm svartpeppar
- 150 g fetaost
- Ev. 4 myntakvistar
Tillaga bulgur (alt. Quinoa). Skölj grönkålen, skär bort den hårda ”stocken” i mitten av bladet. Skär i mindre bitar och lägg sedan i matberedare och mixa smått.
Finhacka myntabladen och salladslöken. Skär gurkan och tomaterna (ta bort kärnorna om man är riktigt noga). Tvätta och riv citronen och pressa ur saften från ½ citron. Blanda grönsakshacket med bulgur. Tillsätt citron, olja, salt och peppar. Smula i fetaosten och blanda den i salladen. Vill man ha en ännu matigare sallad kan man blanda i bönor.
Blanda gärna naturell kvarg med limezest+limejuice och servera till!
Här är tips på Petras Grönkållsallad som är mer som en juligare sallad som passar till sillen, skinkan eller laxen.
Ingredienser att ha i den juliga salladen:
- Grönkål
- Avokado
- Körsbärstomater
- Fetaost
- Kärnor från Granatäpple
- Citrusfrukt
- Stekta pinjenötter
- Rödlök
Paj förknippas ofta med något onyttigt då många pajrecept innehåller mycket smör, grädde och ost. Denna paj är gjord med kesella och havrematgrädde vilket gör att du kan mumsa med gott samvete! Pajdegen kan bli lite kletig, tillsätt då bara lite extra mjöl och sätt en plastpåse på handen när du trycker ut den i pajformen så går det finfint!
Alexandras underbara grönkålspaj
Pajdeg:
250 g (laktosfri) kesella
ca 2,5 dl glutenfritt mjöl (havremjöl, rismjöl, majsmjöl) eller vanligt dinkemjöl
0,5 msk fiberhusk (kan uteslutas)
1 msk sesamfrön
en gnutta salt
Fyllning:
400 g grönkålsblad
200 g (tratt)kantareller
10 soltorkade tomater
5 schalottenlökar
5 vitlöksklyftor
kryddor
Äggstanning:
2 ägg
2 dl mat(havre)grädde
salt, peppar, vitpeppar
0,5 dl riven ost
Gör såhär:
Blanda ihop pajdegen och ställ i kylen 30 minuter.
Värm ugnen till 200°.
Grovhacka grönkålen, strimla schalottenlöken och ansa svampen. Fräs detta i (kokos)olja i en kastrull ihop med pressad vitlök och kryddor några minuter. Ställ åt sidan och tillsätt grovstrimlade soltorkade tomater.
Tryck ut pajdegen i en form och nagga med gaffel. Förgrädda pajskalet i ugnen cirka 10 minuter.
Vispa ihop äggstanningen. Sleva i fyllningen i pajskalet och häll över äggstanningen.
Tillaga i ugn cirka 20 minuter.