En bra sömn är viktig för alla men bortprioriteras allt för ofta då den anses mindre viktig än till exempel träning eller kost. Vi pratar faktiskt relativt lite om hur vi faktiskt sover. Här listar vi några punkter om varför det är viktigt att vi får till en god nattsömn!
Återställer energinivåerna
Sömnen är kroppens sätt att återställa energinivåerna. Hjärnan fyller på med energi när vi sover och ger en känsla av att vara pigg och utvilad när vi är vakna.
Bygger upp och reparerar kroppens celler
När vi sover sker en ökad utsöndring av till exempel tillväxthormon och kroppen jobbar då som mest effektivt med att reparera och ökad cellförnyelse. Därför är det viktigt när vi tränar hårt att få tillräckligt med sömn för att kroppen ska kunna återhämta sig och bli starkare. Därför blir bristfällig sömn en hälsorisk som leder till att kroppen hamnar i ett mer nedbrytande läge och stör hormonbalansen i kroppen.
Återhämtar oss från stress
Sömnen gör att vi återhämtar oss från stress under dagen. I ett stressperspektiv (sympatikuspåslag) leder kort/störd sömn till förhöjda kortisolnivåer, insulinintolerans och förhöjda lipidnivåer. Mycket talar för att långvarig sömnstörning är en bidragande orsak till utbrändhet/utmattningssyndrom och annan stressrelaterad ohälsa.
Ökad aktivitet i vårt immunförsvar
När vi sover jobbar också immunförsvaret som mest effektiv. Framför allt är aktiviteten hos NK-cellerna, de celler som bland annat kan döda cancerceller, beroende av att vi får tillräckligt med sömn. De som sover mindre än sju timmar har ca 30% sämre funktion än hos dem som sovit längre.
Förbättrar minne och inlärning
Sömnen är också viktigt för inlärning och minne. Vi hanterar och skapar nämligen nya synapskopplingar i hjärnan medan vi sover. Även skräp och slaggprodukter rensas ut. Man har sett att bra sömn kan skydda mot tillexempel utveckling av Alzheimers sjukdom.
Så får du en bättre sömn
Hur länge du ska sova varje natt är väldigt individuellt. Mellan 6-8 timmars sömn är i regel bra att förhålla sig till. Men ju större arbetsbelastning och träningsbelastning desto mer sömn och för elitidrottare kan det behövas mer än 8 timmars sömn.
Har man problem med att sova gäller det att försöka hålla igång under dagen och gärna vara utomhus och gärna träna så att man är trött när man går och lägger sig. Se till att varva ner innan sängliggande och undvik skärmtid. Läs gärna en bok eller gör en avslappningsövning. Att ha rutiner kring när man går och lägger sig och stiger upp hjälper också att förbättra sömnen.